Čeští politici v šoku: Zaútočit na kostely během Velikonoc je šílené a podlé. Zeman kondoloval Srí Lance

Za šílené, nesmyslné a podlé označili čeští politici dnešní výbuchy v několika kostelech a hotelích na Srí Lance. Rodinám a blízkým obětí vyjadřují na twitteru upřímnou soustrast, prezident Miloš Zeman jim kondoloval v dopise svému srílanskému protějšku. Česko je připraveno pomoci, uvedl místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD). Čechům je k dispozici ambasáda v Dillí a honorární konzulát v Kolombu, napsal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Útoky nepřežilo podle dosavadních údajů víc než 180 lidí. Češi podle velvyslanectví v Dillí mezi oběťmi nejsou.

Zeman v kondolenčním dopisu prezidentovi Maithripalovi Sirisenovi vyjádřil opovržení nad strůjci útoků. "Tyto činy jsou o to odpornější, že cíleně a zákeřně mířily proti těm, kteří si dnes připomínají nový začátek symbolizovaný v zmrtvýchvstání Ježíše Krista," napsal.

"Dovolte mi, abych jménem svým i jménem českého národa Vašim prostřednictvím předal nejhlubší kondolenci především rodinám a blízkým obětí," uvedl v dopisu, jehož text zveřejnil na facebooku Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

"Teroristické útoky na věřící v kostelech v době nejvýznamnějších křesťanských svátků jsou zrůdnost. Pan prezident vyjadřuje soustrast pozůstalým a myslí na zraněné," napsal již dříve na twitter Ovčáček.

Teroristické útoky na věřící v kostelech v době nejvýznamnějších křesťanských svátků jsou zrůdnost. Pan prezident vyjadřuje soustrast pozůstalým a myslí na zraněné.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 21. dubna 2019

K útokům se vyjádřil například šéf české diplomacie. „Co nejdůrazněji odsuzuji teroristické útoky na nevinné lidi na Srí Lance právě na Velikonoční neděli. Vyjadřuji soustrast pozůstalým a zraněným přeji brzké uzdravení. Českým občanům jsme k dispozici prostřednictvím naší ambasády v Dillí a honorárního konzulátu v Colombu,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Co nejdůrazněji odsuzuji teroristické útoky na nevinné lidi na Srí Lance právě na Velikonoční neděli. Vyjadřuji soustrast pozůstalým a zraněným přeji brzké uzdravení. Českým občanům jsme k dispozici prostřednictvím naší ambasády v Dillí a honorárního konzulátu v Colombu.

— Tomáš Petříček (@TPetricek) 21. dubna 2019

Soustrast vyjádřil i premiér Andrej Babiš. „S velkým zármutkem právě čtu neuvěřitelné zprávy o útocích na Srí Lance. Stovky obětí a raněných. Útok na nevinné lidi v kostelích právě na Boží hod velikonoční? Šílené a naprosto neakceptovatelné! I když jen na dálku, upřímnou soustrast všem, kteří přišli o někoho blízkého,“ uvedl český premiér.

„S hrůzou jsem si přečetl zprávy o nesmyslných útocích na Srí Lance. Přes 100 mrtvých a 400 zraněných! Upřímnou soustrast blízkým obětí. Jsme připraveni pomoci srílanské straně, pokud nás požádá o spolupráci,“ reaguje na krveprolití předseda ČSSD Jan Hamáček.

Politici také připomínají, že k útokům došlo v době nejvýznamnějších křesťanských svátků. „Útoky na kostely a hotely na Srí Lance v době křesťanských svátků jsou podlým a odporným projevem zla terorismu. Modlím se za nevinné oběti a jejich blízké,“ uvedl na sociálních sítích předseda ODS Petr Fiala.

„Myslím na oběti velikonočních útoků na Srí Lance v kostelech a hotelích. Náboženská nenávist a fanatismus jsou tvrdou realitou dnešního světa. Investovat do modernizace našich ozbrojených sil fakt není žádný luxus,“ vzkazuje senátor Pavel Fischer.

„Útoky na svatyně věřících lidí, kam chodí pro pocit bezpečí a míru, jsou ohavným, barbarským činem, který, doufám, bude adekvátně potrestán. Upřímnou soustrast rodinám obětí teroristického útoku na Srí Lance,“ píše na sociálních sítích první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

V šoku jsou především lidovci. „Jsem zděšen z teroristických útoků na Srí Lance. Velikonoční poselství je o síle naděje a pokoje, NE o smrti a násilí! Modlím se za všechny zasažené, za jejich blízké,“ řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

„Jakékoliv násilí proti lidem je nepřijatelné, útoky na věřící, v kostelích o Velikonocích je něco naprosto barbarského, bohužel ve světě jsou v posledních letech křesťané nejvíce pronásledovanou skupinou,“ upozorňuje lidovec Marian Jurečka.

I tváří v tvář šílenému útoku proti sestrám a bratřím na Srí Lance věřím a vyznávám, že nepřátelství a nenávist nemají v tomto světě poslední slovo! To patří Zmrtvýchvstalému králi pokoje! Díky jeho vítězství je Láska silnější než Zlo. To je základ mé víry!

— Tomáš Holub (@TomasHolubPB) 21. dubna 2019

„Zaútočit na kostely během největších křesťanských svátků je naprosto otřesné a ostudné! Nesmíme zapomínat, že křesťané jsou nejpronásledovanější náboženskou skupinou na světě. ČR by měla udělovat azyl více křesťanům, kteří o něj u nás žádají,“ apeluje lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová.

„Pumové atentáty na Srí Lance s množstvím obětí poznamenaly velikonoční jitro. Požár Notre-Dame na prahu svátků upozornil na naši zranitelnost. Přesto křesťanský svět slaví Kristovo vzkříšení. Bolesti a problémy tím nezmizí. Paprsek naděje z Ježíšova prázdného hrobu ale září dál,“ myslí si Daniel Herman (KDU-ČSL).

Související

exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance (21.4.2019) - kamera zachytila jednoho ze sebevražedných útočníků

Policie zatkla možného útočníka ze Srí Lanky

Zatčení Srílančana podezřelého z účasti na velikonočních útocích na Srí Lance dnes oznámila mezinárodní policejní organizace Interpol. Podle srílanské policie byl zadržen v Saúdské Arábii a vydán na Srí Lanku, informovala agentura AFP. Při útocích ve třech kostelech a třech hotelech tohoto ostrovního státu přišlo o život přes 250 lidí.

Více souvisejících

exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance (21.4.2019) Terorismus Tomáš Petříček Jan Hamáček Petr Fiala (ODS) Marek Výborný (KDU-ČSL) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Michaela Šojdrová Daniel Herman Andrej Babiš Markéta Pekarová Adamová Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy