Psychopat Wagenknecht? Senátor vrátil Babišovi úder

Lukáš Wagenknecht, auditor a současný senátor za Piráty, se tvrdě pustil do premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten o svém někdejším náměstkovi řekl, že je psychopat.

Senátor Wagenknecht žádá kvůli dotacím pro Agrofert kontrolu voleb. Obrátil se proto na Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a Radu Evropy. Rozhodl se tak kvůli tomu, že Evropská komise zatím nezveřejnila výsledky auditu souvisejícího s údajným střetem zájmů premiéra a dotací pro Agrofert.

„Je normální, aby Evropská komise platila prostřednictvím dotací politiky členských států, kteří mají vliv na kandidátky do EU voleb? Doufám, že nám dá OBSE a Rada Evropy jasné vyjádření co nejdříve,“ uvedl před pár dny Wagenknecht. Babiš jej v reakci na zprávu označil za psychopata.

Senátor zvolený za Piráty a někdejší Babišův 1. náměstkem pro oblast finančního řízení a auditu mu ale úder brzy vrátil. Využil k tomu prohlášení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který při prověrce zjistil, že Generální finanční ředitelství (GFŘ) při provozu, podpoře i rozšiřování Automatizovaného daňového informačního systému (IS ADIS) porušilo rozpočtovou kázeň za 428 milionů korun.

„NKÚ po několika letech potvrdilo protiprávní postup pana Babiše při zadání zakázky na EET za 420 mil. Připomínám své odmítnutí podepsat se pod zakázku z ruky na studii EET pro přátele Babiše z Petrimexu, což mu nejspíš připadá jako postup psychopata,“ rýpnul si do premiéra a někdejšího ministra financí senátor.

Související

Wagenknecht, Lukáš

Piráti představili i kandidáty na senátory, uspěli ve stranických primárkách

Na mimořádném zasedání Celostátního fóra dnes Piráti představili první kandidáty do Senátu, kteří již získali pirátskou nominaci v primárních volbách. Jsou to Petr Jeništa, který kandiduje v obvodu 47 – Náchod, Jan Janda, který se bude o přízeň voličů ucházet v obvodu 11 – Domažlice a také dva již současní senátoři, Lukáš Wagenknecht za obvod 23 – Praha 8 a Marek Hilšer za obvod 26 – Praha 2 a 3. Představení kandidátů se zúčastnili také předseda a místopředsedkyně senátorského klubu SEN 21 Václav Láska a Adéla Šípová. 
Andrej Babiš

Babiš se z nařízení soudu omluvil Wagenknechtovi za označení udavač

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš Babiš se omluvil senátoru Lukáši Wagenknechtovi (Piráti) za výroky, že je udavač a tím, kdo připravil Česko o 800 milionů korun. Dopis s omluvou, kterou Babišovi v březnu pravomocně nařídil Krajský soud v Praze, senátor obdržel v pondělí. Uvedl to dnes na twitteru.

Více souvisejících

Lukáš Wagenknecht Andrej Babiš Agrofert EU (Evropská unie) dotace nkú OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy