Komunisté se ze zdanění náhrad radují, opozice chystá žalobu

Komunisté uvítali dnešní rozhodnutí Sněmovny, která přehlasovala Senát a schválila zdanění finančních náhrad pro církve za majetek nevydaný v restitucích. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se tím naplnila naděje 80 procent obyvatel. ODS, lidovci, TOP 09 a STAN mluví o bezpráví a narušení právní jistoty. Hodlají se obrátit na Ústavní soud, kde budou chtít prosadit zrušení zákona. Podle STAN bude podání připraveno během několika týdnů.

"Už při přijetí zákona (o církevních restitucích) bylo 80 procent obyvatelstva proti," řekl novinářům Filip. "Jsme rádi, že naděje 80 procent českého obyvatelstva se naplnila a že Ústavní soud také tu společenskou potřebu těchto občanů vyslyší," řekl předseda KSČM.

Proti těmto slovům se ohradil předseda STAN Vít Rakušan. "Pokud předseda KSČM říká, že doufá, že Ústavní soud vyslyší společenskou poptávku, pak se ocitáme v 50. letech, kdy soudy vyslechly společenskou poptávku a posílaly lidi na mnoho let do žaláře nebo na smrt," řekl. Starostové také varovali před narušením důvěry občanů v právní stát.

O narušení právních jistot mluví i lidovci. "Respektuji rozhodnutí Sněmovny o zdanění náhrad církvím. Nic to ale nemění na tom, že se dle mého názoru jedná o bezprecedentní porušení právních jistot a sprostý obchod mezi ANO, ČSSD a KSČM za podporu vládě," uvedl na twitteru předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Jeho stranický kolega Marian Jurečka na sociální síti v souvislotsi se zákonem mluvil o komunistické krádeži, ke které pomáhá vláda.

"Sto čtrnáct poslanců dnes novelizovalo po 70 letech komunistické bezpráví, loupeže a vraždy, kterých se náš stát dopustil na církvích a jejích členech. Přesto pravda a láska brzy zvítězí nad lží a nenávistí. 114 jmen však na seznamu lži a nenávisti zůstane navěky," napsal na twitteru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Ustupování komunistům se nikdy v minulosti nevyplatilo, vláda se ale nepoučila. Kvůli hlasům vládních poslanců, KSČM a SPD prošlo zdanění církevních restitucí, ačkoliv zákon Sněmovně vrátil Senát. Věřím, že spravedlnost zjedná Ústavní soud, na který se obrátíme," uvedl předseda ODS Petr Fiala. Podání stížnosti k Ústavnímu soudu avizovali také Starostové a lidovci, postup chtějí koordinovat.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM církevní restituce opozice Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 49 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 51 minutami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

včera

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy