Babiš se chlubil schůzkou s francouzským filosofem. Hanba Babišovi a Zemanovi, napsal po setkání Lévy

Český premiér Andrej Babiš se v pátek na Úřadu vlády setkal s francouzským filosofem Bernardem-Henri Lévym. Ten se v minulosti o Babišovi a hnutí ANO vyjadřoval spíše negativně. Podle Babiše si ale vše vyříkali. Jenže Lévy to podle všeho vidí jinak.

Babiš na sociálních sítích v pátek informoval, že se setkal s francouzským filosofem Bernardem-Henri Lévym. „V českých médiích prohlásil, že hnutí ANO je spíš hnutím NE a chystal se mi prý říct, že tahle země udělala díky mně obrovský krok zpět. A že stále miluju byznys,“ vysvětluje na facebooku český premiér. Podle něj si ale nakonec povídali skoro hodinu a půl. „O mojí minulosti, o společných přátelích ve Francii a v Maroku, o zahraniční politice, o tom, jak to chodí na Evropských radách, o novinářích, o tom, jak chci pro jeho kamaráda spisovatele Milana Kunderu české občanství,“ rozplýval se Babiš. A jak setkání dopadlo? „Každopádně řekl, že jsem jiný, než si o mně myslel před setkáním. Než četl v novinách. Tak aspoň to. Vybavil jsem ho na cestu naší knížkou v angličtině, aby viděl, že i když nemáme stejné názory na všechno, já mám vize, které se snažím realizovat. A už nejsem byznysmen, který myslí na vlastní zisk. Já teď bojuju jen a pouze za zájmy České republiky,“ popisuje Babiš.

Jenže známý filosof to evidentně viděl jinak. Den po schůzce na sociálních sítích zveřejnil příspěvek, ve kterém je vůči Babišovi velmi kritický. „Praha, včera večer. Přítomnost Kundery. Duchové Havla, Kafky a rabína Loewyho. Hanba Babišovi a Zemanovi, jsou jako Laurel a Hardy populismu,“ napsal na twitteru. Dodal také, že Babiš je „člověk složitější a sympatičtější než jeho pověst“. Dodal ale, že u něj jde o „čistou formu populismu“.

Prague, hier soir. #LookingOfEurope. Présence de Kundera. Fantômes de Havel, de Kafka et du Maharal de Prague. Honte à #babiš et #Zeman, les Laurel et Hardy du populisme. #Europeennes2019 #Macron #GiletsJaunes ⁦@theatreantoine⁩ pic.twitter.com/MZTLy3yDsx

— Bernard-Henri Lévy (@BHL) 27. dubna 2019

Na to, jak Babiš na svém facebooku manipuluje s fakty, poukázala i někdejší Babišova poslankyně Kristýna Zelienková. „Učebnicový příklad propagandy, tak, jak ji používá Putin nebo Kim. Za chvíli každý pochopí, že setkávání s AB má pouze jeden efekt a tím je jeho PR. Prosím světové osobnosti, zvažte, zda chcete svým zájmem o tohoto “mocipána”, posilovat jeho pozici.“ varuje bývalá poslankyně, která se s hnutím ANO ještě během svého funkčního období rozešla.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Bernard-Henri Lévy sociální sítě Kristýna Zelienková (ANO)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

před 5 minutami

před 6 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy