Spolek Milion chvilek pro demokracii na dnešek svolává velké protesty proti Babišovi, Ovčáček už reaguje

Spolek Milion chvilek pro demokracii už na dnešek chystá velký protestní pochod a demonstraci. Aktivisté varují před "Největším zásahem do justiční moci od listopadu 1989". Důvodem je plánovaná změna na postu ministra spravedlnosti. "Nechceme, aby se premiér vyhnul spravedlivému soudu a aby prezident tahal z pozadí za nitky v justici. Nechceme Benešovou ministryní spravedlnosti. Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem!" volají organizátoři protestu.

Už dnes v podvečer by se měly po celé zemi konat protestní akce organizované iniciativou Milion chvilek pro demokracii. Hlavní akce se bude konat v Praze, do protestů se ovšem zapojí i dalších více než 100 měst a obcí napříč českou republikou.

„Přátelé, dnes v 19:00 zaplníme nejen Staromák, ale také dalších 99 náměstí a návsí po celé zemi. Proč? Protože nejsme slepí. Nechceme, aby premiér Babiš dostal justici pod kontrolu účelovou výměnou ministra spravedlnosti den poté, co policie navrhla Babišovu obžalobu,“ vysvětlují v pozvánce organizátoři „Pochodu za nezávislost justice!", kterého by se mělo zúčastnit několik tisíc lidí.

Pochod v Praze začne v 17:30 na Hradčanském náměstí a vyvrcholí v 19:00 hodinovou demonstrací na Staroměstském náměstí. „My občané však nejsme slepí. Nechceme, aby se premiér vyhnul spravedlivému soudu a aby prezident tahal z pozadí za nitky v justici. Nechceme Benešovou ministryní spravedlnosti. Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem!“ tvrdí pořadatelé protestů.

Dneškem ovšem protestní akce nekončí. „Situace je totiž tak vážná, že pokud nebudou splněny naše požadavky, budeme nuceni protestovat dál. Už nám začíná docházet trpělivost. Už nám nic jiného nezbývá. Jde o hodně. Nyní se spojme a ukažme svou sílu!“ burcují zástupci spolku Milion chvilek pro demokracii.

Organizátoři tvrdí, že útoky na justici už zahájily rozklad demokracie v Maďarsku a Polsku. „Nechceme stejný scénář u nás. Nechceme, aby se premiér vyhnul spravedlivému soudu. Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem! Uvědomte o tom prosím své přátele a vezměte je s sebou. Pokud nyní budeme lhostejní, tvrdě za to zaplatíme,“ varují aktivisté.

Organizátory kritizoval například mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Reklama spolku Milion chvilek nenávisti v OVM na ČST Praha byla řádně zaplacená nebo to zase nedobrovolně zacálovali všichni koncesionáři?“ stěžoval si mluvčí, že se o demonstraci mluvilo v pořadu Otázky Václava Moravce.

Justice a spravedlnost v Česku musí fungovat nezávisle a bez politických tlaků!Proto se dnes připojíme k Pochodu za nezávislost justice!Řečníkem na Staroměstském náměstí v Praze bude @David_Ondracka, ředitel TINa Moravském náměstí v Brně pak vystoupí náš právník @LeyerPetr https://t.co/uyN9SXmxFN

— Transparency International ?? (@Transparency_CZ) 29. dubna 2019

Podobně kritický byl také někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Spolek Milion chvilek pro demokracii dnes hlavním parťákem Václava Moravce a OVM v tažení proti designované ministryni spravedlnosti Marii Benešové,resp. v jejím okopávání. Výhrůžky opakovanými demonstracemi tlačícími na konkrétní záležitosti resortu justice včetně personálií. Hnus za peníze koncesionářů. Kde je prostor ve veřejnoprávním médiu pro Marii Benešovou k jejímu stanovisku?“ podivuje se politik, který působí jako poradce prezidenta Zemana.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Demonstrace justice Andrej Babiš Marie Benešová Jiří Ovčáček Michal Hašek Demonstrace proti Babišovi (9. 4. 2018) Milion chvilek pro demokracii

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy