FAMU se postavila Staňkovi, kritizuje odvolání Fajta a Soukupa

Rozhodnutí ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) o odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa považují zástupci Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) za nedůvěryhodné. Žádají vypsání transparentního a nestranného výběrového řízení. Akademický senát a děkan FAMU Zdeněk Holý to uvedli v usnesení, které dnes zaslali ČTK.

"Způsob odvolání těchto dvou představitelů významných kulturních institucí nepovažujeme za důvěryhodný. Práce pana Soukupa i pana Fajta dle dostupných materiálů vykazovala kontinuálně dobré výsledky, problémy ve vedení institucí nezaznamenali v posledních letech ani předešlí ministři kultury," uvedli představitelé filmové fakulty.

Česká republika potřebuje podle nich ve vedoucích pozicích galerií a muzeí silné osobnosti, které budou zlepšovat povědomí veřejnosti o historii i současném stavu umění. "Proto apelujeme na vypsání transparentního výběrového řízení, které nebude u odborné veřejnosti vyvolávat pochyby o své nestrannosti. Také apelujeme na to, aby v nejbližší době bylo vytvořeno systémové řešení pro obsazování ředitelů galerií," uvádí se ve společném prohlášení akademiků a děkana FAMU. Odvolávání či jmenování ředitelů podle nich nesmí napříště záviset pouze na politické moci či libovůli ministra.

Ministr rozhodnutí o Fajtovi a Soukupovi zdůvodnil ztrátou důvěry a hospodářskými a manažerskými pochybeními, které ukázal audit zadaný úřadem. Za svůj krok čelí kritice. Někteří zástupci kulturních institucí a umělci požadují jeho odvolání, kritizuje ho také opozice a jeho postup se nelíbí ani části sociální demokracie. Staněk trvá na tom, že ředitelé pochybili. Ministerstvo kultury tento týden oznámilo, že pro výběrové řízení na nového generálního ředitele Národní galerie chce Staněk vytvořit poradní sbor složený z "respektovaných osobností z odborné a kulturní scény".

Související

Film, ilustrační foto

Klub, v němž se měl po nocích natáčet film, prověřuje policie

Hudební klub Cross v Praze, kde se po nocích údajně měl natáčet film, podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) prověřuje policie. Podnik na webu uvedl, že natáčení, pro které potřebuje mladé tancující jako komparz, se plánuje každou noc od 28. září. Tvrdil, že půjde o projekt studentů FAMU a Prague Film School, FAMU se od něj ale distancovala. Restaurace a bary musí od čtvrtka zavírat ve 22:00.
ministerstva

"Těší mě reprezentovat Česko." Ruska Kaščejevová si vyřizuje trvalý pobyt, její film má šanci na Oscara

Studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová (Daria Kashcheeva), jejíž film Dcera byl nominován na Oscara v kategorii krátký animovaný film, může získat trvalý pobyt v České republice. Předtím ale musí získat dlouhodobý pobyt, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kaščejevová, která má ruské občanství, je nyní v ČR na studijním pobytu.

Více souvisejících

FAMU Jiří Fajt (ředitel NG) Michal Soukup (muzeum umění Olomouc) Jiří Fajt Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce)

Aktuálně se děje

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

včera

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

včera

včera

včera

včera

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

včera

včera

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

včera

včera

včera

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

včera

včera

Rusko zaútočilo na město Cherson. Ukrajina poslala rakety na Belgorod

Město Cherson na jihu Ukrajiny se ve čtvrtek ráno stalo terčem ruské palby. O incidentu informoval gubernátor Chersonské oblasti Roman Mročko. Ve zprávě na síti Telegram uvedl, že exploze byly slyšet v částech města poblíž řeky Dněpr.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy