Obří podvod v Pražské plynárenské? Policie řeší kauzu z doby, kdy metropoli řídilo ANO

Policie prověřuje, jak městská společnost Pražská plynárenská nakupovala za stamiliony korun v roce 2015 plyn přes německou burzu. Případ zpracoval Specializovaný finanční úřad, podle nějž šlo rozsáhlé podvody s DPH provedené organizovanou skupinou. Vyšetřovatelé škodu vyčíslili na víc než 204 milionů korun, jednoho člověka policie obvinila. Napsal to dnes server SeznamZprávy.cz. Pražská plynárenská uvedla, že v případu se stala obětí podvodu a podle svých informací nebyla v přímém smluvním vztahu s firmou, která DPH neodvedla.

"V současné době je (obviněný) ve výkonu vazby pro zvlášť závažný zločin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a pro zločin legalizace výnosů z trestné činnosti," cituje server žalobce Ondřeje Trčku z pražského vrchního státního zastupitelství. Mluvčí Specializovaného finančního úřadu Lukáš Šimr věc nekomentoval, úřad je podle něj vázán mlčenlivostí. Server uvedl, že policisté prověřují obchody Pražské plynárenské s firmou B&A Capital Trading mezi dubnem a říjnem 2015.

Pražskou plynárenskou, kterou stoprocentně vlastní hlavní město, v té době vedl její současný ředitel Pavel Janeček. Město po volbách v roce 2014 řídila koalice ANO s ČSSD a Trojkoalicí. Tehdejší primátorka Adriana Krnáčová serveru řekla, že o případu vůbec nic neví.

Ve zmíněném období Pražská plynárenská zaplatila společnosti B&A Capital Trading za plyn víc než 970 milionů korun. "Mohla či měla vědět, že se účastní podvodu na DPH," cituje SeznamZprávy.cz z dokumentu Specializovaného finančního úřadu. Server píše, že Specializovaný finanční úřad při vyšetřování dospěl ke zjištění, že Pražská plynárenská si firmu B&A Capital Trading dostatečně neprověřila. Městské firmě dodavatele doporučila brokerská společnost, s níž spolupracuje.

"Představenstvo zdůrazňuje, že se Pražská plynárenská stala obětí podvodu a figuruje v předmětné kauze jako potenciálně poškozený subjekt," reagovalo představenstvo Pražské plynárenské v tiskové zprávě, kterou zaslalo ČTK. Kontrola finančního úřadu podle něj zatím neskončila. Představenstvo připustilo, že DPH v rámci dodavatelského řetězce nebyla odvedena.

"V této souvislosti je třeba zdůraznit, že dle našich informací se nejednalo o přímého partnera (smluvního dodavatele) Pražské plynárenské, ale o společnost na dalším místě v rámci dodavatelského řetězce, se kterou nebyla Pražská plynárenská v žádném přímém smluvním vztahu," doplnila firma.

B&A Capital Trading ještě pod jiným názvem vznikla v říjnu 2014. V dubnu následujícího roku podle policejního vyšetřování představenstvo Pražské plynárenské pověřilo ředitele Janečka a dalšího tehdejšího člena představenstva Aloise Těšitele, aby podepsali s B&A Capital Trading smlouvy. Pražská plynárenská přitom sama finančnímu úřadu přiznala, že B&A Capital Trading neměla od Energetického regulačního úřadu (ERÚ) licenci na obchod s energiemi, píše server.

Firma navíc nebyla na německé burze registrována a plyn do Prahy dodávala mateřská společnost B&A Capital Limited, která sídlí ve Velké Británii, uvedl server. B&A Capital Trading podle představenstva Pražské plynárenské dodávala plyn prostřednictvím německé platformy NCG, kde obchodují i další významné energetické společnosti.

Peníze od Pražské plynárenské posílala B&A Capital Trading podle finančního úřadu na účty firem, které sídlily většinou na virtuálních adresách, neplatily daně a s úřadem nekomunikovaly. "Zmapované toky peněz lze vysledovat na zahraniční účty v Polské republice, Černé Hoře, na Kypru, v Turecké republice a Rumunsku. Což odpovídá tomu, že bylo finanční prostředky získané podvodnou činností nutné vyvést ven mimo tuzemsko a působnost tuzemských orgánů," cituje server z dokumentu Specializovaného finančního úřadu.

"Z popsaných skutečností vyplývá, že se jedná o organizovanou skupinu, kdy v rámci účelově vytvořených řetězců firem lze konstatovat podvod na DPH. Pražská plynárenská získala neoprávněný nárok na odpočet z předmětných plnění, čímž došlo ke zneužití systému daně z přidané hodnoty," napsal také finanční úřad.

Související

Více souvisejících

Pražská plynárenská Praha podvody s DPH Daně Adriana Krnáčová

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy