Nás neodvoláš. Praha třetí pondělí v řadě demonstruje proti Babišovi a Benešové

Protest proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) a premiérovi Andreji Babišovi (ANO) dnes zaplnil pražské Staroměstské náměstí a ústí přilehlých ulic. Lidé se na demonstraci za nezávislost justice sešli třetí týden za sebou. Účast byla podle fotografií z věže Staroměstské radnice vyšší než před týdnem, kdy podle organizátorů přišlo přes 20.000 lidí. Před lidmi dnes promluvili zástupci Senátu. Pořadatelé ze spolku Milion chvilek svolali další protest na příští úterý na Václavské náměstí.

Spolek Milion chvilek požaduje demisi Benešové a jmenování nezávislého ministra. Obává se zásahů do justice v době, kdy policie podala návrh na obžalobu Babiše v kauze Čapí hnízdo. Podle premiéra jsou demonstrace divadlo načasované před evropské volby. Protesty se dnes konaly také v dalších městech. V Brně se do nich podle odhadu ČTK zapojily 3000 až 4000 lidí, v Plzni tisícovka, stovky v Hradci králové nebo Liberci. Měst a obcí, kde se protest odehrál, bylo dnes podle spolku Milion chvilek víc než 130.

Na Staroměstském náměstí měli lidé transparenty s nápisy "Nezávislá justice", "Koho ještě odvoláš" a "Nás neodvoláš". Fotografie Babiše a Benešové na transparentech doprovázely nápisy "Prime minister or crime mister?" (Premiér nebo mistr zločinu?) a "Minister of justice hides my crimes in practice" (Ministryně spravedlnosti zakrývá mé zločiny). Protestující skandovali "Demisi", "Hanba" a pískali.

Promluvil před nimi hudební publicista Jiří Černý, místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS), lidovecký senátor Petr Šilar a senátor Václav Láska. Senátor a rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek (STAN) varoval před autoritářstvím v politice. "Všechny demontáže demokracie začínají nenápadnou erozí justice," řekl protestujícím bývalý premiér a někdejší předseda Senátu Petr Pithart. Jako příklady uvedl Rumunsko, Maďarsko a Polsko. Heslem protestu by podle něj mělo být "Nám to vadí".

Na pódiu vystoupil také bývalý úředník Regionálního operačního programu Severozápad Leo Steiner, který v minulosti upozornil na machinace s dotacemi v tomto programu. Benešová šest let zametala pod koberec kauzu privatizace Mostecké uhelné, řekl. Demonstraci zakončilo obrazové propojení na protest do Brna a zpěv státní hymny.

Protestující se poprvé sešli před dvěma týdny, kdy Staroměstské náměstí zaplnili zhruba ze tří čtvrtin. Minulé pondělí byla účast vyšší, podle organizátorů demonstrovalo přes 20.000 lidí. Dnes ještě vzrostla. "Jestliže premiér ignoruje Staromák, tak zaplníme Václavák," řekl lidem předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář.

Babiš dnes na tiskové konferenci po jednání vlády poukázal na to, že při minulém protestu před lidmi vystupovali zástupci sněmovních stran. "Já už to neberu jako nějakou občanskou záležitost, je to normální kampaň do Evropského parlamentu těchto stran," řekl premiér.

Podporovatelé protestu tvrdí, že Benešová dva roky zpochybňuje Babišovo obvinění z podvodu při získání dotace na konferenční a rekreační areál Čapí hnízdo. Jmenování Benešové po policejním návrhu na podání obžaloby v této kauze označují za možný "největší zásah do justiční moci od listopadu 1989". Chtějí mimo jiné ujištění, že vláda neodvolá Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Kritizují také to, že ministryně uvažuje o zúžení justiční soustavy z nynějších čtyř na tři stupně. Benešová uvedla, že chce pro zúžení připravit podklady, rozhodovat o něm ale nebude. Při čtvrtečních interpelacích řekla, že verdikt by byl až na novém ministrovi v dalším volebním období.

Související

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Více souvisejících

Demonstrace Andrej Babiš Marie Benešová demonstrace proti Babišovi (6. 5. 2019) Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 7 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy