Zákaz dvojí kvality potravin chceme bez výjimek, shodují se eurovolební lídři

Zákaz dvojí kvality potravin by měl podle eurovolebních lídrů platit v Evropské unii bez výjimek. Jan Zahradil (ODS) se postavil proti paušálnímu zákazu jakýchkoli rozdílů ve složení výrobků. Podle něj by to poškodilo firmy i spotřebitele. Vyplývá to reakcí lídrů českých parlamentních uskupení, která letos kandidují do Evropského parlamentu, na anketní otázku ČTK.

Nejstručnější byla se svou odpovědí Dita Charanzová (ANO), která se omezila na jednoslovné "ano". Zákaz dvojí kvality potravin je přitom jedním hlavních témat kampaně hnutí, které reprezentuje. Řada opozičních lídrů vytkla vládní koalici, že kompromisní řešení, které nedávno přijal Evropský parlament, bylo polovičaté. Směrnice pouze upřesňuje, jak by měly postupovat členské státy a za jakých okolností může různé složení výrobků být považováno za zavádějící a zakázané.

Vláda má příští týden projednat novelu o zákazu dvojího značení zboží stejným obalem, má-li v ČR jinou kvalitu než v dalších zemích EU. Opoziční ODS to ústy Zahradila podpořila. "Na druhou stranu nelze paušálně zakázat jakékoli sebemenší rozdíly ve složení výrobků, protože by to poškodilo zákazníky i firmy," uvedl Zahradil.

Jiří Pospíšil (STAN s TOP 09) uvedl, že "vláda Andreje Babiše dělá opak toho, co slibuje na billboardech a letácích" a má prý velkou zásluhu na tom, že EU dvojí kvalitu potravin zcela nezakázala. Také podle Pavla Teličky (Hlas) mohla být vláda v rámci EU efektivnější. Podle Kateřiny Konečné (KSČM) mohou za podobu evropské směrnice také KDU-ČSL a TOP 09.

"Na odstranění tohoto nešvaru (dvojí kvality potravin) pracuje ČSSD od roku 2011 a nehodláme s touto prací přestat, dokud tento problém nezmizí," uvedl sociální demokrat Pavel Poc. Podobně podle Pavla Svobody (KDU-ČSL) je postih producentů potravin za vývoz horší kvality výrobků dlouhodobou snahou lidovců. Jaromír Štětina (ESO) uvedl, že pokud směrnice výrobce potravin neusměrní, bude třeba přitvrdit. Pro zákaz dvojí kvality je jednoznačně Marcel Kolaja (Piráti).

Česko by podle Ivana Davida (SPD) mělo získat zpět právo na kvalitní potraviny, a ne o ně prosit v Bruselu. Vít Jedlička (Svobodní+Radostné Česko) označil za kuriózní Babišův boj proti nekvalitním potravinám s ohledem na to, že z uzenin produkovaných firmami v jeho svěřenském fondu prý "postupně mizí maso".

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".
Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Více souvisejících

Eurovolby potraviny jídlo Dita Charanzová (ANO) Jan Zahradil Jiří Pospíšil Pavel Tělička Kateřina Konečná (poslankyně KSČM) Pavel Poc Jaromír Štětina Marcel Kolaja Ivan David (psychiatr) Vít Jedlička

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy