Kampaň před eurovolbami? Až na výjimky je netransparentní

Kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu je až na výjimky netransparentní, většina politických stran zveřejňuje údaje o finančních a personálních otázkách laxně a zákonnou povinnost vést transparentní volební účty splnila jen formálně. Nevládní organizace Transparency International ČR (TI ČR) to dnes uvedla v tiskové zprávě na základě monitoringu 11 kandidujících uskupení. Otevřeně se k voličům podle ní staví jen Piráti, KDU-ČSL a Spojenci pro Evropu, kterou tvoří TOP 09 a STAN. Zcela netransparentně si podle autorů studie počínalo hnutí SPD - Tomio Okamura, které odmítalo sdělit informace i o celkovém rozpočtu své kampaně.

Autoři monitoringu sledovali kampaň všech sněmovních stran, tedy ANO, ODS, Pirátů, KSČM, SPD, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, hodnotili i agitaci strany Svobodní, hnutí Hlas v čele s Pavlem Teličkou a hnutí Evropa společně, které vede Jaromír Štětina. Dohromady měly tyto subjekty před evropskými volbami utratit za přesvědčování voličů minimálně 120 milionů korun. Seznamy profilů a analýzu nákladů zveřejnila Transparency International ČR na webu transparentnivolby.cz.

"Povinné transparentní volební účty stran a hnutí mnohdy postrádají důležité údaje o platbách. Na vině přitom nemusí být přímo strany, jež mohou údaje samy v popisu transakce uvést, ale i banky, respektive vlastnosti produktů, které veřejnosti poskytují," uvedl analytik Petr Vymětal z VŠE. Některé transparentní účty například podle něj technicky komplikují identifikovat příjemce platby.

Strany také podle TI ČR nepublikují detailní údaje o rozpočtech kampaní nebo nezveřejňují informace o členech svých volebních týmů. "Celkově je tedy předvolební kampaň ve srovnání s těmi předchozími vedena výrazně netransparentněji," uvedla organizace, která se zaměřuje na boj s korupcí.

"Od subjektů, jež se nenamáhají ani zveřejnit rozpočet kampaně, působí tvrzení, že na těchto volbách záleží, jako pokrytectví. Nepečlivost je projevem nízkého významu, který volbám do EP přikládají právě strany, jež se jich účastní. Alibistické klišé, že voliči nemají zájem o dění na úrovni EU, a tak jsou volby pro české politiky nezajímavé, se stává sebenaplňujícím proroctvím," soudí vedoucí monitoringu Ondřej Cakl.

Češi budou tento pátek a sobotu rozhodovat o 21 europoslancích ze 749 křesel Evropského parlamentu. Mohou vybírat z 39 volebních lístků. Favority je podle průzkumů vládní hnutí ANO před opozičními ODS a Piráty. Při minulých volbách před pěti lety využilo svého práva hlasovat v evropských volbách 18,2 procenta Čechů, podobná volební účast se čeká i o víkendu.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".
Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Více souvisejících

Eurovolby volební kampaň Hnutí ANO ODS Česká pirátská strana KSČM Svoboda a přímá demokracie (SPD) ČSSD KDU - ČSL top 09 Starostové a nezávislí (STAN) strana svobodných občanů hnutí Hlas hnutí Evropa společně Volby

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 31 minutami

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy