Netolického projekt je cesta, ale nesmí být na úkor ČSSD, vzkazuje Zimola

Předseda jihočeské sociální demokracie Jiří Zimola se domnívá, že spolupráce ČSSD s regionálními hnutími je jednou z cest, jak by se strana mohla dostat z krize. Sociální demokracie a její ideologie ale nesmí být podle něj v případných koalicích potlačeny. Zimola to řekl ČTK v reakci na projekt pardubického hejtmana Martina Netolického, který chce založit regionální hnutí složené z osobností a členů ČSSD.

"Myslím si, že by vůči voličům bylo poctivé, aby věděli, koho volí. A u regionálních hnutí na krajské úrovni mám někdy problém s tím, že na rozdíl od ODS, ČSSD, TOP 09, komunistů nebo lidovců nevím, jestli kompas ukazuje doleva, nebo doprava," řekl Zimola a doplnil, že zcela jiná kategorie jsou lokální politické formace na obecní úrovni.

Taková uskupení podle něj nemusí být zatížená jasnou ideologií, protože řeší například stavby místní kanalizace, chodníku nebo sportovních areálů. "Ale na regionální úrovni by směrem k voličům bylo poctivé, aby směřování doprava, či doleva bylo vidět. Vždyť kraje mají zákonodárnou iniciativu," řekl bývalý místopředseda ČSSD.

Netolického projekt Zimola nijak nezavrhuje, v jednom aspektu ho však vnímá jako ironickou shodu okolností. "Mrzí mě, že to přichází od Martina Netolického, který mě často kritizoval za nejednotu v sociální demokracii," uvedl Zimola.

ČSSD ztrácí podporu, což potvrdily víkendové volby do Evropského parlamentu, kdy strana nezískala žádný mandát. Podle Zimoly tím voliči dávají ČSSD jasný vzkaz. "Dostali jsme se z pozice strany, kterou lidé dříve volili, do pozice strany, která je nezajímá, a teď dokonce do pozice strany, kterou opovrhují," řekl.

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola ČSSD Martin Netolický (ČSSD)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy