Sněmovna se nebude zabývat dotacemi pro Agrofert ani Ondráčkovou cestou, opozice zuří

Sněmovna se nebude zabývat dotacemi firmám ze skupiny Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) ani cestou poslance KSČM Zdeňka Ondráčka na východní Ukrajinu ovládanou separatisty. Opoziční TOP 09 dnes neprosadila zařazení těchto bodů na program nynější schůze. ODS neuspěla s návrhem, aby se dolní komora zabývala přesunem velvyslanectví zemí visegrádské čtyřky v Izraeli do Jeruzaléma.

Sněmovna na návrh hnutí ANO naopak odložila projednávání desítky předloh, které poslancům vrátil Senát. Původně se plánovalo, že budou na programu dnes. Členové dolní komory se jimi budou zabývat až za týden. Senátoři chtějí například zrušit zákon, který zavírá vybrané prodejny o některých svátcích, a daň z nabytí nemovitých věcí. Do novely o registru smluv, která by zrušila výjimku například pro společnost ČEZ nebo České dráhy, senátoři navrhli přidat úlevu pro veřejné nemocnice.

Na středu příštího týdne zařadila Sněmovna volební body. Zřejmě nejsledovanější bude opakovaná volba zástupce ombudsmanky. Prezident Miloš Zeman opět navrhl Stanislava Křečka, kterému skončilo funkční období zástupce veřejné ochránkyně práv v dubnu, a právníka Zdeňka Koudelku. Senát znovu nabídl právničku Markétu Seluckou a nově bývalého místopředsedu horní komory Jiřího Šestáka.

Opoziční TOP 09 neúspěšně požadovala debatu o dotacích firmám ze skupiny Agrofert, které ministerstvo financí podle médií nepředložilo kvůli podezřením ze střetu zájmů k proplacení Evropské komisi. Jde mimo jiné o stomilionovou dotaci na stavbu linky na výrobu toastového chleba. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že jde o 12 dotací zhruba za 161 milionů korun.

Navrhl jsem sněmovně, aby se distancovala od návštěvy svého člena poslance Ondráčka na východě Ukrajiny, kde přijímal pocty oficiální státní návštěvy od neexistujícího státu. Návrh o jediný hlas neprošel. Poslanci ANO, ČSSD a KSČM se distancovat nechtěli. To je také informace.

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 28. května 2019

Ministerstvo financí nepředložilo Bruselu podle serveru iROZHLAS.cz k proplacení kromě projektu linky na toastový chléb Penam dalších 11 projektů firem holdingu Agrofert za více než 61 milionů korun. Je mezi nimi třeba příspěvek ve výši 19 milionů na odstranění staré ekologické zátěže pro firmu NAVOS nebo 29 milionů, které měl dostat na pět projektů Výzkumný ústav organických syntéz. Jen z českého rozpočtu zůstává proplacené také zavedení výroby automatizované bezobslužné stáje za téměř čtyři miliony korun, nové sušičky zrní za pět milionů korun i energeticky úsporná opatření v závodech Kosteleckých uzenin za více než čtyři miliony korun.

Od Ondráčkovy cesty na východní Ukrajinu se už distancoval sněmovní zahraniční výbor. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek chtěl, aby tak učinila celá Sněmovna. K přijetí návrhu ale chyběl jediný hlas. Kalousek upozorňoval na to, že Ondráček vystupoval na východní Ukrajině jako poslanec a přijímal protokolární pocty, což je v rozporu s českou zahraniční politikou. Komunistický poslanec ale tvrdí, že šlo o soukromou cestu.

Chtěli jsme řešit cestu soudruha Ondráčka na Donbas. Aby vysvětlil, proč dělá naší zemi, za zvuku české hymny a pod naší vlajkou, ostudu. Nepodpořilo ANO,KSČM a ... sociální demokrati. Téhle partaji už fakt vůbec nerozumím.

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) 28. května 2019

S návrhem debatovat o přesunu velvyslanectví v Izraeli přišla poslankyně ODS Jana Černochová. Chtěla, aby dolní komora vyzvala vládu, aby iniciovala přesun zastoupení Česka, Slovenska, Polska a Maďarska do Jeruzaléma.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Agrofert Zdeněk Ondráček

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy