Spory v TOP 09? Kalousek a Pospíšil jsou v otevřené válce. A Schwarzenberg říká...

Koalice TOP 09 a Starostů a nezávislých (STAN), která ve volbách do Evropského parlamentu pod společným názvem Spojenci pro Evropu, zaznamenala úspěch. V Brusel u a Štrasburku ji budou zastupovat tři europoslanci. Přesto ale existují jisté důvody k obavám.

I když TOP 09 ve volbách zabodovala a do Evropského parlamentu se probojovali kromě zástupce STAN Stanislava Polčáka i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a Luděk Niedermayer, ve straně sto skřípe.

Obavy vyvolávají především spory mezi současným vedením kolem Pospíšila a lidmi kolem bývalého předsedy strany a současného šéfa poslaneckého klubu Miroslava Kalouska. Kalousek svého stranického šéfa jen pár minut po skončení eurovoleb tvrdě kritizoval. Vyčetl mu například, že se strana nedokázala dohodnout také s Jaromírem Štětinou či Pavlem Teličkou. Pospíšil ale kritiku odmítl.

To, že vztahy mezi novým a starým vedením váznou, naznačil i čekání na volební výsledky. Podle médií ve štábu strany byli Pospíšilovi lidé, zatímco Kalousek si s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, se kterým stranu před deseti lety zakládal, udělal vlastní akci jinde. A to i přesto, že byli oba pozvaní i do štábu, jak potvrdil Pospíšil.

Sám předseda TOP 09, který vedl kandidátku, ten večer utrpěl ještě jednu ránu. Svůj post europoslance sice obhájil, díky preferenčním hlasům jej ale překonal jeho stranický kolega Luděk Niedermayer, který patří do Kalouskova týmu.

Kalousek se do Pospíšila pustil i na twitteru. Nejprve mu sice, stejně jako Polčákovi a Niedermayerovi, blahopřál ke zvolení, ale jedním dechem mu vyčetl to, že se nespojil s hnutími Hlas a Evropa společně.

Pak si posteskl, že voliči rozhodli lépe než vedení TOP 09. „Absolutním vítězem v počtu preferenčních hlasů se stal @LudekNie. Mám velkou radost z toho, že voliči (na rozdíl od stranických orgánů) dávají přednost odborné kompetenci a pracovitosti,“ vzkázal.

Jen o pár hodin později spor propukl naplno, Kalousek v pondělí ráno po vyhlášení výsledků novinářům řekl, že „není možné skloubit pozici europoslance a předsedy strany“. Pospíšil dnes pendluje mezi Bruselem, Štrasburkem a Prahou, protože je zároveň členem tamního zastupitelstva. Navíc je dál aktivní v Muzeu Kampa.

Pospíšil se sice nechal slyšet, že si to s Kalouskem nechce vyříkávat přes média, přesto ale neodolal a do svého předchůdce v čele TOP 09 se tvrdě pustil. „Říká se tomu syndrom bývalých předsedů, kteří neunesou, že už nejsou předsedy,“ vzkázal Kalouskovi. Podle MF Dnes by si tak mohl chystat pole před letošním volebním sjezdem strany, na kterém chce post předsedy obhajovat.

Teď se podle zákulisních informací v rámci stranických orgánů oficiální cestou řeší, proč oba bývalí předsedové TOP 09 nebyli přítomni ve volebním štábu. Schwarzenberg vzkázal, že dal přednost soukromé akci: Dodal, že o tom, že se Kalousek na twitteru do Pospíšila navážel, vůbec nevěděl.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Jiří Pospíšil Karel Schwarzenberg Luděk Niedermayer europoslanci top 09 Starostové a nezávislí (STAN) Stanislav Polčák

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy