Nová strana Václava Klause ml.: Napětí mezi otcem a synem roste, exprezident není spokojen

Jen necelý týden zbývá do doby, kdy poslanec Václav Klaus mladší představí svou novou stranu. Už teď se ovšem na veřejnost dostávají některé detaily o spolupracovnících – mimo jiné i o exprezidentu Václavu Klausovi a jeho roli v partaji jeho syna.

Představení nové strany či hnutí by se mělo konat 10 června v kongresovém sále nedaleko luxusního pražského mrakodrapu V Tower. Mluví se o tom, že by měla nést jméno Trikolóra hnutí občanů. Jasné je, že půjde o skupinu pravicovou, tomu odpovídají i jména, která údajně Klaus ke spolupráci oslovil.

Sám poslanec zatím o svém projektu nechce příliš mluvit, MF Dnes ovšem informuje, že se svými spolupracovníky uplynulé týdny zasvětil hledání lidí do regionálních kanceláří. Kromě toho ale oslovoval i osobnosti, které by se na jeho hnutí podílely nebo v něm rovnou figurovaly.

Už dříve své angažmá v Klausově straně potvrdila bývalá poslankyně ODS Zuzana Zahradníková Majerová. Podle deníku by mezi další tváře strany měli patřit třeba kardiochirurg Jan Pirk, lékař a bývalý poslanec ODS Boris Šťastný, ekonomka Markéta Šichtařová či šéf Madety Jan Teplý starší. Klaus prý oslovil i historika Vlastimila Vondrušku, ten ale spolupráci odmítl. Přesto prý nově vznikající projekt podporuje.

Klaus mladší také prozradil, že se do všeho zapojí i členové jeho rodiny, především otec Václav Klaus, Ten by se měl stát garantem pro oblast zahraničí. Háček je ale v tom, že jeho role by údajně měla být menší, než by si asi sám exprezident představoval. V praxi by to prý mělo fungovat tak, že exprezident bude nadále cestovat po světě po konferencích a setkávat se se světovými státníky typu maďarského premiéra Viktora Orbána. Do domácí politiky by ovšem zasahovat neměl.

Napětí mezi otcem a synem se podle listu objevilo už po vyloučení Klause mladšího z ODS. Jeho otec údajně chtěl, aby na poslední chvíli sestavili kandidátku a zapojili se do evropských voleb. Václav Klaus mladší měl být podle těchto představ jedničkou kandidátky, jeho otec na posledním místě. Zbytek kandidátky měli tvořit lidé spojení s Institutem Václava Klause a další příznivci.

To se ale nestalo. Nenašli subjekt, pod jehož hlavičkou by mohli kandidovat. Mezi Klausovým vyloučením z ODS a registrací kandidátek navíc zbývalo jen pár desítek hodin času – což byl značně šibeniční termín. Sám Klaus mladší navíc o křeslo v Bruselu nejevil velký zájem. "Navíc podle zdrojů z jeho okolí nechtěl, aby byl hned od počátku tak silně spojován se svým otcem, s lidmi z institutu a někdejšími členy ODS, jeho sympatizanty. To údajně Klause staršího trochu naštvalo,“ píše MF Dnes.

Související

Václav Klaus ml.

Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.
Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. Václav Klaus Markéta Šichtařová (ekonomka) Jan Pirk

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 31 minutami

Aktualizováno před 38 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy