„Pohnojil jste všecko, buďte chlap a odstupte!“ Čvančarová, Trojan a další umělci se ostře pustili do Babiše

Včerejší demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi se zúčastnila celá řada umělců. Ti neskrývali své znechucení z současného politického stavu. Mnozí z nich si vůči Babišovi nebrali servítky.

Jako první vystoupila herečka a zpěvačka Iva Pazderková. „Jsem tady, protože věřím v pravdu, poctivost a morálku a nevěřím v lež, podvod a krádež. Taky nevěřím, že většina těch, co tu nejsou, co sedí v Poslanecké sněmovně nebo někde na radnicích, by věřila v něco tak přízemního, jako je lhaní, podvádění a krádež,” uvedla. „ Ať všichni máme na smrtelné posteli čisté svědomí a víme, že jsme pro svobodu a demokracii udělali maximum,” dodala Pazderková.

Po ní následovala herečka a moderátorka Jitka Čvančarová. „ Jsem tady, protože jsem se Vám přišla poklonit,“ uvedla Čvančarová, která se poté skutečně uklonila. „ Tímto se Vám klaním. Jsme tady společně a v tom je naše síla. Takže pane Babiši, nás si prostě nekoupíte. Já vím, že si asi můžete koupit mnoho, taky nám to ukazujete. Nás, naše naše srdce, naši svobodu, naši čest, naši svobodu, si ale nekoupíte,“ vymezila se herečka známá ze seriálu Most vůči premiérovi.

Podle herce a režiséra Jiřího Mádla lze za působením Babiše, obviněného z konfliktu zájmů a možného neoprávněného čerpání dotací, záchvěv minulého dob minulého režimu. Mádl naznačil, že na vyspělém Západě by se to nestalo. „ Dívejme se na to optikou vyspělého státu! Představte si, že by v Německu byl tajný agent Stasi, který po revoluci zbohatl díky kontaktům totalitního režimu, koupil si média, ovlivňoval je, pak byl i ministrem financí i premiérem, zničil by v Německu tam pole a dělal si z lidí srandu. Já si myslím, že to možné není,“ uvedl Mádl.

Herec Ivan Trojan to, že Babiš původně do politiky nechtěl, protože je „takový ten prospěchář starého režimu“, aby mohl cestovat do zahraničí. Předseda ANO též tvrdil, není čas na novou stranu, ale na občanskou iniciativu budovanou zdola. „ V tom jediném měl pravdu,“ uvedl Trojan, podle něhož se ta „ iniciativa tu dnes sešla.“

Jako Čvančarová, i Trojan se na konci svého projevu obrátil přímo k Babišovi. „ Do politiky jste vstoupil s tím, že ji chcete zbavit klientelismu, otevřete ji lidem a zlepšíte správu země. Dnes už víme, že se vám to nepodařilo, to se může stát, chybovat je lidské. Této zemi posloužíte nejlépe tím, že si to jako chlap přiznáte a odstoupíte,” vyzval premiéra oceňovaný herec.

„ Velice drahý pane Babiši, zítra ve Vašich médiích budeme opět neviditelní. Přesto věřím, že nás svým bystrým okem pozorujete,“ začala svou řeč herečka Eva Josefíková. „ Já si přeji, abyste si uvědomil, že už jste to tu pohnojil příliš a všecko. Považuji vás za nepříliš vnímavého, ale svéprávného a inteligentního člověka. Proto vás žádám, pro jednou buďte slušný i Vy. Uvidíte, jak se Vám i Vaší rodině uleví,“ řekla mladá herečka.

Herec a moderátor Tomáš Hanák zdůraznil mezinárodní aspekt akce. „ Myslím, že je to fantastické i proto, že snímky, fotky a zpravodajství z dnešního Václaváku naplněného hrstkou křiklounů, se v této chvíli už rozletěla do světa, a já z toho mám radost, že tyhle snímky uvidí třeba v Budapešti nebo ve Varšavě, ale třeba také v Hamburku, Berlíně, Paříži a v Barceloně. Já jsem fakt pyšnej.“

„Děláme naší zemi zatraceně dobrou reklamu. Dáváme jasně najevo, že nejsme stádo poslušných ovcí nebo volů s koblihou v tlamě, s rudou pandou na standartě nad Pražským hradem a s českou ministryní spravedlnosti, kterou by ovšem bylo lepší titulovat ministryně české spravedlnosti. Té naší,“ uvedl herec, známý svým břitkým humorem.

Podle pořadatelů akce se na Václavském náměstí sešlo 120 000 lidí. Má se tedy jednat o největší demonstrace od pádu komunismu. Jedná se už o pátou demonstraci na Václavském náměstí od dubna, kdy hnutí Milion chvilek pro demokracii začalo pořádat protesty.

Protesty byly původně proti jmenování Marie Benešové, která bývá považována za spojenkyni Babiše a prezidenta Miloše Zemana, ministryní spravedlnosti. Podle demonstrantů lze od ní očekávat, že bude Babiše chránit v souvislosti s vyšetřováním kauzy Čapího hnízda.

V současnosti jsou už zcela zaměřené proti premiérovi Babišovi. Vyšší počet lidí na včerejší demonstraci lze přičíst zprávě od Evropské komise, podle které je Babiš v konfliktu zájmu. Zpráva uvádí, že Babiš stále ovládá svou bývalou firmu Agrofert, kterou převedl do svěřenského fondu.

Audit navrhuje, aby ČR navrátila EU dotace, které měl Agrofert neoprávněně čerpat. Mělo by se jednat o částku 450 miliónů korun. Babiš celou zprávu odmítá a tvrdí, že ČR nic vracet nebude.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš demonstrace proti Babišovi (4. 6. 2019) Ivan Trojan (herec) Tomáš Hanák Jitka Čvančarová

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 56 minutami

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

Rusko poslalo během března na Ukrajinu stovky raket, dronů a tisíce bomb

Při dubnových útocích na Ukrajinu použilo Rusko více než 300 raket, přibližně 300 dronů íránské výroby Šáhid a více než 3200 naváděných bomb. Uvedl to podle agentury Reuters ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy