Zeman a Rychetský se těší největší důvěře, ukázal průzkum CVVM

Mezi vrcholnými představiteli státu se nejvyšší důvěře lidí těší předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a prezident Miloš Zeman. Oběma věří 43 procent lidí. U prezidenta je to ale pokles o pět procentních bodů, navíc mu 49 procent lidí vyslovilo nedůvěru. Nedůvěra převažuje o většiny ústavních činitelů, výjimkou jsou pouze Rychetský a předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Na třetím místě v žebříčku se umístil premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterému důvěřuje 35 procent dotázaných. Zároveň mu ale 60 procent lidí nevěří. Je to druhý nejvyšší podíl mezi všemi představiteli státu. Hůře v tomto směru dopadl pouze bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Nedůvěru mu vyslovilo 78 procent lidí.

V pořadí CVVM je uvedeno 30 vrcholných představitelů státu. U 28 z nich je podíl nedůvěry vyšší než důvěry. Rychetskému nedůvěřuje 28 procent lidí. Kubera se v podílu důvěry umístil na čtvrtém místě se 34 procenty, nedůvěřuje mu 29 procent lidí. V jeho případě se podíl důvěřujících od posledního průzkumu v lednu snížil o čtyři procentní body. Pohoršil si ale i Rychetský, a to o tři procentní body.

CVVM provedlo průzkum také letos v dubnu, týkal se ovšem pouze lidí zastávajících zároveň ústavní posty i nejvyšší stranické funkce. Ve srovnání s tímto průzkumem zaznamenal v květnu nejvyšší nárůst důvěry předseda ODS Petr Fiala. Podíl důvěřujících v jeho případě vzrostl o šest procentních bodů na 18 procent. O čtyři procentní body na 16 procent si polepšil také ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). V případě Fialy to stačí v celkovém pořadí na 14. místo, Petříček je osmnáctý.

Na samotném konci žebříčku důvěry je ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Věří mu šest procent lidí. Zároveň ale zaznamenal také nejnižší podíl nedůvěry, a to 19 procent. Důvodem je to, že ho 63 procent Čechů nezná.

Průzkum se uskutečnil od 4. do 14. května a zúčastnilo se ho 1026 lidí.

Centrum pro výzkum veřejného mínění minulý týden zveřejnilo také průzkum důvěry ústavním institucím. V tomto šetření vyslovilo prezidentovi důvěru 49 procent lidí, tedy o šest procentních bodů více než v průzkumu zveřejněném dnes. Nejvyšší důvěře se tradičně těší obecní zastupitelstva a starostové.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Pavel Rychetský CVVM

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Zleva: Frank Lowenstein, John Kerry, Benjamin Netanjahu, Yossi Cohen

Bývalý šéf izraelského Mossadu údajně vyhrožoval hlavní prokurátorce ICC

Bývalý šéf izraelské tajné služby Mossad, Yossi Cohen, údajně vyhrožoval bývalé hlavní prokurátorce Mezinárodního trestního soudu (ICC), Fatou Bensoudové. Na několika tajných schůzkách na ni údajně vyvíjel nátlak, aby zastavila vyšetřování Izraelců kvůli podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na okupovaných palestinských územích. Uvedl to deník The Guardian, který se odvolává na vysoce postavené izraelské zdroje.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Borrell: Ukrajina podle válečného práva může útočit na Rusko

Šéf diplomacie EU Josep Borrell v úterý požádal členské země, aby vyvážily obavy z eskalace konfliktu s potřebou Ukrajiny bránit se. Kyjev má podle něj právo použít západní zbraně k zasahování cílů v Rusku. Informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy