Kdo je Semín? diví se Babiš. Kvůli výhrůžkám se opět navezl do Hamáčka

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes apeloval na poslance ANO, aby nevolili do Rady České tiskové kanceláře (ČTK) kandidáta hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Michala Semína. Novinářům to řekl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Proti činovníkovi spolku Akce D.O.S.T. Semínovi se v pondělí ostře vymezila vládní ČSSD. Její předseda Jan Hamáček řekl, že pokud by uspěl díky hlasům ANO, nemělo by smysl pokračovat ve vládní spolupráci. Zástupci ANO a ČSSD se dnes dohodli, že podobné personální otázky spolu budou předem řešit předsedové obou poslaneckých klubů. SPD na své nominaci trvá, místopředseda hnutí Radim Fiala chce podporu hledat ve všech stranách.

Druhé kola sněmovních voleb dvou členů Rady ČTK se uskuteční v červenci, ačkoli původně se očekávalo, že bude již tento týden ve středu. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že posunutí navrhl on, a to kvůli mediálnímu zklidnění situace.

Hamáček v pondělí řekl, že pro ČSSD by bylo nepřijatelné zvolení Semína hlasy ANO. Pokud by si koaliční partneři nemohli věřit v takto zásadních hlasováních, nemělo by smysl ve spolupráci pokračovat, prohlásil. Babiš v pondělí reagoval slovy, že hnutí Semína nevolilo a volit nebude. Zástupci ANO také zdůrazňovali, že volba je tajná a není jasné, kdo jak hlasoval při prvním kole.

Mimo jiné i kvůli sporu o hlasování pro Semína se dnes konala koaliční rada. Dohodla se, že personální nominace ve Sněmovně a volby do sněmovních i mimosněmovních orgánů spolu budou předem řešit a koordinovat předsedové poslaneckých klubu ANO Faltýnek a ČSSD Jan Chvojka. "Mechanismus, který jsme si odsouhlasili, by měl takovýmto věcem do budoucna zabránit. Na minulé koaliční radě se ukázalo, že to každý chápeme trošku jinak," řekl poté Hamáček.

Semín je spoluautorem a signatářem manifestu D.O.S.T. Od roku 1991 do roku 2004 pracoval v konzervativním Občanském institutu. Piráti či občanští demokraté při prvním kole volby ve Sněmovně poukazovali na některé jeho texty a výroky. Poslankyně Olga Richterová (Piráti) v souvislosti s nimi nařkla Semína ze šíření nenávisti a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura mluvil o spikleneckých teoriích.

Proti jeho volbě se postavila mimo jiné Federace židovských obcí, podle níž Semín vystupuje antijudaisticky. Semín obvinění, že je antisemitou nebo že šíří nenávist, odmítl. Minulý týden ČTK řekl, že je z teologického hlediska kritický k nekatolickým náboženstvím, ale je stoupencem náboženské snášenlivosti. Dlouhodobě vystupuje jako představitel katolického tradicionalismu.

SPD na nominaci trvá. Fiala uvedl, že Semínova kandidatura je očividně velkým problémem pro opoziční strany, které při ustavování Sněmovny vytvořily tzv. Demokratický blok (ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN). Semína považuje Fiala za nezávislou osobnost a bojovníka za svobodu. "Podporu budeme hledat napříč kluby a Sněmovnou. Odmítám zde jakoukoli takzvanou dohodu s klubem ANO. Věřím a vím, že podporu najdeme i v klubu sociálních demokratů, kteří se proti němu tak vymezili," konstatoval. Podle sociálních demokratů je však podpora ANO zřejmá z výsledků hlasování.

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury. Kandidáty do Rady ČTK navrhují poslanecké kluby. ČTK veškeré své náklady hradí z komerční činnosti.

Sněmovna vybírá nové členy rady za předsedu Miroslava Augustina (zvolen za ANO) a za Jakuba Heikenwäldera (zvolen za KDU-ČSL), jejichž místa se uvolní 20. června. Místopředsedy rady jsou nyní Jaroslava Wenigerová (zvolena za ODS) a publicista Petr Žantovský, dalšími členy jsou Pavel Foltán (oba zvoleni za ANO), Jana Gáborová (zvolena za SPD) a od začátku letošního května bývalá ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Michal Semín ČTK Hnutí ANO Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy