Evropská minimální mzda pro Čechy? Utopie a ekonomický nesmysl, uvedli pro EZ politici

ANKETA - Francouzský prezident Emmanuel Macron opět představil svůj návrh na zavádění jednotné minimální mzdy v Evropské unii. EuroZprávy.cz oslovily české politiky, co si o návrhu myslí. Napříč politickou orientací ho považují oslovení poslanci za nereálný.

 Macron na konferenci Mezinárodní organizace práce (ILO) v Ženevě uvedl, že Evropská unie nevznikla proto, aby mezi pracujícími napříč jednotlivými státy existovaly obrovské platové rozdíly. Navrhl tak diskuzi nad konceptem jednotné minimální mzdy.

„Podle mě nemůžeme zavádět jednotnou minimální mzdu pro všechny země, které mají rozdílnou ekonomickou úroveň, rozdílné mzdy, rozdílné sociální systémy. Všechny země EU – dokonce ani jen eurozóny – nemají srovnatelnou úroveň. Takže nejsem zastáncem tohoto návrhu a považuji ho za utopii,“ uvedl Petr Gazdík místopředseda STAN.

Europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský považuje návrh za vytržený z reality. „Je to naprostý ekonomický nesmysl, který by nejvíce poškodil lidi s handicapem nebo nějakým omezením, kteří by se stali pro mnoho firem nezaměstnatelní a nahrazeni technikou. Osobně budu bohovat proti tomuto socialistickému nesmyslu liberálů,“ vymezil se opětovně zvolený poslanec Evropského parlamentu. Stejný názor zastává i jeho stranický kolega a bývalý předseda strany Pavel Bělobrádek. „Je to naprosto nereálné," sdělil EZ.

Jako hudbu budoucnosti vidí návrh bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Náš první úkol je ekonomická konvergence, která postupuje příliš pomalu. Taková konvergence je nutný předpoklad jakýchkoliv společných sociálních opatření. Bez ní nemůže žádná společná sociální politika fungovat,“ uvedl poslanec za ČSSD rozdíly v ekonomice států, které je podle jeho názoru potřeba nejdříve srovnat.

„Stejná nominální výše minimální mzdy by pochopitelně byla při rozdílech mezi zeměmi EU utopií, ale mohou být připravena společná pravidla pro propočet a valorizaci v celé EU,“ odpověděl na dotaz EZ Jiří Dolejš (KSČM).

"Rozdíly v minimální mzdě jsou v EU až dvojnásobné. Spd prosazuje zvyšování minimální mzdy, ale pokud by měla být ve výši západních zemí např. 50 000 Kč, pak netuším z čeho by drtivá většina zaměstnavatelů včetně státu, krajů a obcí platili," sdělil ve své reakci pro EZ předseda SPD Tomio Okamura. 

Pirátská poslankyně Olga Richterová rovněž upozornila na velké rozdíly v minimální mzdách, nicméně zmenšování rozdílu mezi státy EU Piráti podporují. "Jako Piráti podporujeme snahy o sbližování životní úrovně občanů EU a tím i zvyšování životní úrovně občanů České republiky. Počkáme si ovšem na konkrétní podobu návrhu, protože v tuto chvíli se to jeví vzhledem k vysokým rozdílům minimálních mezd napříč EU obtížně realizovatelné. Otázkou především je, na jaké výši by byla minimální mzda stanovena."

Poslanec Petr Beitl z ODS by si v budoucnosti představoval podobné návrhy, ale mělo by k nim dojít postupným ekonomickým vývojem."Věřím, že postupně se budou daně, mzdy a sociální dávky v Evropě sbližovat, ale musí k tomu docházet v rámci normální ekonomické soutěže, ne na něčí návrh či pokyn. V určité fázi tohoto procesu může přijít i čas na debatu o přijetí eura. Direktivní sjednocování je přesně to poslední, co Evropa potřebuje. RVHP jsme si už užili dost!"

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Emmanuel Macron Minimální mzda EU (Evropská unie) anketa

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 47 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy