Neonacisté ve vládě by byli horší než osobní problémy Andreje Babiše, zní z ČSSD

Alena Gajdušková patří k tradičním tvářím politiky ČSSD. Na sociálních sítích okomentovala současnou politickou situaci. Zdůvodnila obtížnou situaci strany ve vztahu ke skandálům premiéra Babiše a také ve vztahu k probíhajícím masovým protivládním demonstracím.

Gajdušková byla proti vstupu sociálních demokratů do vlády, jenže situace se vyvinula odlišně. „Moje pozice byla, že máme zůstat v opozici. Členové ČSSD v referendu rozhodli jinak. Stalo se. Jsme součástí menšinové vlády s ANO,“ napsala na Facebooku poslankyně.

„Věřte mi, že ze současné politické situace nemám žádnou radost. Problém je v tom, že i když by ČSSD z vlády odešla, neznamenalo by to konec A.Babiše. Zřejmě by jen ČSSD nahradil T.Okamura. Ten veřejně prohlašuje, že mu jde o jediné - ČSSD dostat z vlády. Ujišťuji vás, že být ve vládě strana, která se netají příslušností k evropským extrémistům s rétorikou jejich některých členů blízkou neonacismu, by byl určitě pro jméno ČR větší problém, než osobní problémy A.Babiše,“ okomentovala úskalí současného rozložení politických sil Gajdušková.

Navíc, podle jejího názoru, má premiér nekritickou podporu prezidenta. „A i kdyby ta vláda padla jako celek, pak už prezident jasně řekl, že A.Babiše jmenuje premiérem znova. Takže opět žádný výsledek. Z pohledu sociální demokracie to není zrovna pohodlná situace. Ve sněmovně nikdo neútočí na ANO, ani její členy. Zato všichni útočí na nás, sociální demokraty. Zkrátka vadíme my a hlavně náš program.

Ten nyní sice s velkým úsilím a neustálým přetahováním se s ANO, ale nicméně posouváme.“

Popsala také úspěchy prosazovaní programu ČSSD. „Daří se nám prosazovat opatření, které považujeme za důležité pro naše občany - od podpory zaměstnanců, důchodů , přes zlepšování podmínek lidí se zdravotním postižením a samoživitelky, podporu rodin, přes ubránění již přijatého financování regionálního školství až po úsilí garantovat svobodu slova držením médií veřejné služby, atd. Pokud by se toto přestalo dařit, nebudeme váhat s tím z vlády odejít,“ zdůraznila sociálně-demokratická politička.

„Závěrem ještě jedno - vždycky jsme jako sociální demokraté úzkostlivě dbali na to, abychom byli právním státem. Jsem přesvědčena o tom, že v právním státě neuteče před odpovědností nikdo, ani premiér. A jen soud v právním státě může rozhodnout o vině. I o tom premiérovi,“ uzavřela Alena Gajdušková.

Související

Alena Gajdůšková /ČSSD/

Sněmovní sociální výbor se neshodl na návrhu zavést pětitýdenní dovolenou

Sněmovní sociální výbor se dnes neshodl na tom, jestli by od ledna příštího roku měli mít v Česku všichni pracovníci nárok na minimálně pět týdnů dovolené. Novelu zákoníku práce s návrhem komunistů na uzákonění pětitýdenního volna poslal dolní komoře k rozhodnutí bez stanoviska. Už dřív doporučoval zamítnutí. V Česku je podle zákona nárok na čtyři týdny dovolené.
Alena Gajdůšková /ČSSD/

ČSSD prosazuje ošetřovné na děti do 13 let po celou karanténu, ANO se o tom nechce bavit

Vládní sociální demokraté navrhnou, aby ošetřovné kvůli karanténě z důvodu šíření koronaviru nového typu mohli čerpat rodiče dětí ve věku do 13 let, a to po dobu, po kterou to bude třeba. Nyní mají nárok na ošetřovné po dobu devíti kalendářních dnů rodiče dětí do deseti let. Poslankyně Alena Gajdůšková novinářům řekla, že ji mrzí neochota koaličního hnutí ANO o změně se bavit v souvislosti s novelou školského zákona o distanční výuce.

Více souvisejících

Alena Gajdůšková ČSSD Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 17 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 43 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Se Simonou Postlerovou se lidé rozloučí ve vinohradském divadle

Poslední rozloučení se zesnulou herečkou Simonou Postlerovou se uskuteční příští týden v Praze. Dlouholetá členka souboru vinohradského divadla zemřela během uplynulého víkendu, bylo jí 59 let. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy