Podsvětí a kompro materiály, politici se pustili do ministra zdravotnictví Vojtěcha

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) podle zjištěni investigativním novinářů z Českého rozhlasu úkoloval lobbistu Tomáše Horáčka, aby mu zjišťoval kompromitující informace na politickou konkurenci. Opoziční politici považují zjištění za velmi závažné a ministr by podle nich měl nést zodpovědnost.

Komunikace mezi Adamem Vojtěchem, tehdejším tajemníkem bývalého ministra financí Andrejem Babišem (ANO) a lobbistou Tomášem Horáčkem měla za cíl získat informace ohledně politické konkurence. Zejména šlo o informace týkající se bývalého ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD).

Adam Vojtěch dokonce v roce 2018 Svatopluka Němečka odvolal z funkce ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě, přestože byl pouze ministrem v demisi.

Odhalení novinářů okomentoval i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "Spolupráce s podsvětím, shromažďování “kompra” na koaličního partnera. Když chcete sedět v Babišově vládě, musíte mít zkrátka příslušnou kvalifikaci. Především absenci svědomí," odsoudil kauzu opoziční poslanec.

Spolupráce s podsvětím, shromažďování “kompra” na koaličního partnera. Když chcete sedět v Babišově vládě, musíte mít zkrátka příslušnou kvalifikaci. Především absenci svědomí. https://t.co/d40leulcFI

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) June 24, 2019

Vyvození politické odpovědnosti požaduje v případě potvrzení špinavých praktik největší opoziční strana ODS. Ministr by měl podle vyjádření strany opustit svou funkci.

„Pokud se potvrdí informace veřejnoprávního rozhlasu o tom, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve své předchozí funkci tajemníka Andreje Babiše využíval služeb kmotra Horáčka ke snahám o diskreditaci politické konkurence, měl by okamžitě opustit post ministra zdravotnictví. Funkce ministra není slučitelná s diskreditačními praktikami předrevoluční StB, přestože si zřejmě Andrej Babiš i Adam Vojtěch myslí opak. Žijeme v roce 2019, ne v roce 1982“ píše se v tiskové zprávě místopředsedkyně ODS Alexandry Udženije. 

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Miroslav Kalousek Aleksandra Udženija

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Robert Fico

Fica operovali 5 hodin. Je stabilizovaný, jeho stav je vážný

Operace slovenského premiéra Roberta Fica trvala pět hodin. Nyní je jeho zdravotní stav stabilizovaný, ale stále velmi vážný, a proto zůstává na jednotce intenzivní péče. Dnes to uvedla na tiskové konferenci ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico je po operaci stále v ohrožení života, tvrdí tisk. Podle úřadů je stabilizovaný

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

před 2 hodinami

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Fico utrpěl průstřel břicha a ruky, píše tisk

Slovenský premiér Robert Fico utrpěl při atentátu průstřel břicha a ruky. Uvedla to slovenská média s odkazem na své zdroje.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy