Kde je Fajt? Klausův poradce Jakl je rudý zlostí

Poradce bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl zkritizoval nedostatek pozornosti médií, které by měly podle jeho názoru více publikovat informace o odvolaném řediteli Národní galerie Jiřím Fajtovi.

„Není možné otevřít jediné noviny, kouknout na titulní stránku časopisu, zalistovat bulvárem nebo se podívat na zpravodajství nějakého serveru. Všude samý Fajt a důsledky jeho defraudační aféry.  Že to není pravda? Že jste žádné takové titulky nikde neviděli? No právě,“ upozorňuje s ironií na webu Institutu Václava Klause Jakl.

Člen správní rady institutu exprezidenta se velmi diví nad tím, že český mediální prostor není zahlcen otázkami, proč byl Fajt odvolán z funkce ředitele Národní galerie.

„Média nesypou denní přívaly podrobností o hospodaření s veřejnými prostředky v Národní galerii pod Fajtovým vedením, nehrnou na nás další díly seriálu o jeho finančních kontroverzích v jiných jeho dřívějších funkcích, detaily o jeho majetku či soukromí, o politických či lobbistických vazbách. Nic, jedno velké nic,“ představuje Jakl svou vizi toho, jak by měly média informovat o odvolaném řediteli galerie.

Téma je podle něho důležitější a pro publikum lákavější než současná ústavní a vládní krize.

„Sledujeme horečná jednání o budoucnosti vlády, jedno ostré prohlášení střídá druhé, ale už se nějak nikdo neptá, proč to všechno vzniklo. Vzniklo to odvoláním ředitele Fajta kvůli závažným zjištěním ministra kultury o čachrech v Národní galerii.Sama příčina toho všeho, ta nikoho nezajímá, na tu si nikdo nevzpomene. Natož aby nazval současné politické turbulence jediným možným titulkem: Případ Fajt,“ uzavírá Ladislav Jakl na webu Institutu Václava Klause.

Související

Ladislav Jakl

Jakl dostal za potyčku v metru pokutu 1000 korun, jeho sok má zaplatit 5000

Ladislav Jakl, někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause, dostal za loňskou potyčku v metru pokutu 1000 korun, jeho sok musí zaplatit 5000 korun. ČTK to dnes sdělil Jakl. O výši trestu rozhodl úřad Prahy 1, informovala dnes Česká televize. Policie případ odložila a předala úřadu jako přestupek, na což si Jakl neúspěšně stěžoval u státního zastupitelství.
Ladislav Jakl

Ladislav Jakl a potyčka v metru? Postup policie byl správný

V případě potyčky někdejšího tajemníka bývalého prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla s mužem v metru postupovala policie podle státního zástupce správně. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz na základě vyjádření šéfa Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jana Lelka. Jakl podle serveru na dotazy k rozhodnutí žalobce nereagoval. Jakl tvrdil, že byl letos v květnu v Praze napaden, podle policie se ale jednalo o vzájemnou potyčku. Jakl následně požádal Vrchní státní zastupitelství v Praze, aby prověřilo počínání policie při vyšetřování.

Více souvisejících

Ladislav Jakl Jiří Fajt (ředitel NG) Národní galerie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy