Další křišťálově čistý kšeft firmy z holdingu premiéra. Politici prskají kvůli nové kauze Babiše

Lidi v Olbramovicích trápí nadměrná tranzitní doprava na přetížené silnici I/3 z Prahy na Tábor trápí. Obci měl kromě připravované trasy D3 ulevit i chystaný obchvat, ministerstvo dopravy k němu ale zrušilo stavební povolení. Ten se ale mnohým nelíbil – mimo jiné i firmě, která provozuje nedaleké Čapí hnízdo.

Obchvat za téměř půl miliardy dostal stavební povolení v roce 2018. Odvolala se proti němu mimo jiné i společnost Imoba ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Obchvat měl totiž vést kolem Farmy Čapí hnízdo, hluk ze silnice by tak prý mohl rušit hotelové hosty. Právě Imoba přitom tři roky předtím prodala státu pozemky pro obchvat za zvýhodněných podmínek. Podle smlouvy inkasovala od Ředitelství silnic a dálnic 3,7 milionu korun.

Ostře se ke kauze vyjádřil například předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Rezort dopravy, ovládaný hnutím ANO vykoupí od Agrofertu pozemky pro stavbu obchvatu za osminásobek ceny. Potom rezort dopravy stavbu obchvatu zruší, protože stavba Agrofertu vadí. Mafiánská, leč “legální” praktika, protože stát dnes patří do holdingu,“ udeřil na firmu premiéra Babiše, která je aktuálně uložena ve svěřeneckém fondu.

Podle něj na to všechno doplatí především obyčejní lidé. „Oči pro pláč zůstanou občanům Olbramovic a řidičům v kolonách, kteří dál budou čekat marně na obchvat. Babišpress jim už nějak vysvětlí, že za to může Kalousek,“ dodal politik.

Kritický je i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Další křišťálově čistý kšeft firmy z holdingu pana premiéra. Společnost Imoba vlastnící Čapí hnízdo prodala státu pozemky pro stavbu obchvatu Olbramovic, aby pak jeho stavbu napadla. Prý by mohl rušit hotelové hosty. A Andrej Babiš by neměl o čem snít, protože by z toho nespal...“ rýpnul si Pospíšil na sociálních sítích.

„Málokterá obec ve Středočeském kraji a celé ČR je zatížena dopravou tak jako Olbramovice. Důvody zrušení stavebního povolení vypadají prapodivně, ale nechci “soudit” bez znalosti detailů. Středočeský kraj musí udělat maximum, aby se začalo rychle stavět. Skopeček.

Ministerstvo dopravy informovalo, že odbor pozemních komunikací přezkoumal přes 60 námitek od sedmi subjektů - 24 jich podala společnost DAVO Corporation, provozující autobazar, další desítky obyvatelé Olbramovic, tři námitky město a jednu firma Imoba, která vlastní Farmu Čapí hnízdo.

Související

Více souvisejících

Čapí hnízdo Andrej Babiš Imoba Agrofert Miroslav Kalousek Jiří Pospíšil Jan Skopeček (ODS)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 34 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy