Lánská schůzka nic nezměnila? Z ČSSD stále zní hlasy o odchodu z vlády

Záležitost kolem výměny ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) není ukončena, sociální demokracie by měla z vlády s hnutím ANO odejít, míní sociálnědemokratický místopředseda Senátu Milan Štěch. Podle předsedy poslanců ČSSD Jana Chvojky je výsledek dnešní schůzky stranického šéfa Jana Hamáčka a Staňka s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech uspokojivý jen částečně.

"Je dobře, že známe termín, kdy ve vládě skončí ministr Staněk. Nelíbí se mi ale zpochybňování nominace jeho nástupce na ministerstvo kultury Michala Šmardy," řekl ČTK Chvojka. Další postup ČSSD nechtěl předjímat s ohledem na to, že stranické předsednictvo zasedne v pondělí.

Štěch soudí, že každý den, o který se výměna na ministerském křesle prodlužuje, ČSSD poškozuje. "A vzhledem k tomu, že prezident se jasně nevyjádřil ke (Šmardově) jmenování, tak se domnívám, že je to důkaz toho, že pro ČSSD je nejlepší řešení odejít z vlády a věnovat se opoziční práci," řekl ČTK. Staňkovo odvolání nevnímá jako prezidentův ústupek, ale jako jeho ústavní povinnost.

"Pokud nebude ČSSD moci sama svobodně nominovat své ministry, kteří ji budou reprezentovat ve vládě a prosazovat sociálnědemokratické priority, nemá smysl v takové vládě zůstat. Jestli je dnešní výstup dostatečný či nikoliv pro možné další setrvání ve vládě, rozhodne pondělní předsednictvo," řekl ČTK první místopředseda Roman Onderka.

Místopředseda ČSSD Tomáš Petříček poukázal na to, že stále platí, že nominantem sociální demokracie za Staňka je Šmarda.
 "Pokud nebude ČSSD moci sama svobodně nominovat své ministry, kteří ji budou reprezentovat ve vládě a prosazovat sociálnědemokratické priority, nemá smysl v takové vládě zůstat," sdělil ČTK Petříček, jenž si výsledky dnešní lánské schůzky rád vyslechne v pondělí osobně.

Předseda ČSSD ve Zlínském kraji Lubomír Vaculín ČTK řekl, že jelikož Hamáček nominoval Šmardu, novým ministrem kultury by měl být on. "Pokud se tak nestane, tak odejdeme z vlády. Nevidím v tom tak velký problém. Nemyslím si, že to je prohra naše, ale spíše pana premiéra (Andreje Babiše), který dával návrh panu prezidentovi," uvedl.

Na Vysočině se podle krajského stranického předsedy Petra Krčála stále více sociálních demokratů kloní k odchodu z vlády. "Pokud ta otázka bude nastolena, budu s největší pravděpodobností hlasovat pro to, abychom z vlády odešli," řekl ČTK Krčál. V případě Šmardova prosazení do funkce ministra se podvolí tomu nejtaktičtějšímu řešení, které předsednictvo bude mít. Prozatím by na jeho jmenování trval. Pokud by ale předsednictvo navrhlo jiného "schůdnějšího" kandidáta, tak ho Krčál podpoří. "Z toho důvodu, že už sociální demokracie nemůže jít do žádných dalších taškařic, celé nás to poškozuje a myslím si, že nás to bude poškozovat i dál v krajských volbách," dodal Krčál.

Člen předsednictva ČSSD a její krajský předseda v Libereckém kraji Jan Mečl zatím není rozhodnutý, jak bude v pondělí hlasovat. "Protože ještě probíhají jednání," uvedl. Je ale připraven podpořit Hamáčka, pokud navrhne odchod ČSSD z vlády. Nelíbí se mu, jak vládní krize vznikla. "Pro zemi je určitě dobré, aby měla stabilní vládu. Pro sociální demokracii by bylo dobré, kdyby mohla rozhodovat sama o svých ministrech a ostatní ústavní činitelé plnili své povinnosti, to znamená premiér i prezident," řekl Mečl.

Související

Antonín Staněk (ČSSD)

Exministr kultury Staněk je v zastupitelstvu Olomouce, dnes složil slib

Bývalý primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes složil slib člena olomouckého zastupitelstva, ve kterém nahradil stranickou kolegyni Jitku Weiermüllerovou. Bývalá olomoucká zastupitelka v červenci rezignovala a poslanec Staněk byl jejím náhradníkem. ČSSD je v Olomouci v opozici. Radniční koalici tvoří ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.
soudy

Fajt neuspěl s odvoláním. Výpověď z čela Národní galerie je platná, potvrdil soud

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) byla platná, potvrdil odvolací pražský městský soud. Rozhodnutí je pravomocné. Na verdikt dnes upozornil server Seznam Zprávy. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby - tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.

Více souvisejících

Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Miloš Zeman Jan Hamáček ČSSD Milan Štěch

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy