ČSSD neustoupila. Šmarda zůstává kandidátem na ministra kultury

Předsednictvo ČSSD potvrdilo, že Antonín Staněk (ČSSD) má být odvolán z pozice ministra kultury. Zároveň plně podporuje nominaci místopředsedy strany Michala Šmardy jakožto jeho nástupce. Širší vedení sociální demokracie také vyzvalo premiéra Andreje Babiše (ANO), aby v souladu se svými ústavními právy a s koaliční smlouvou zajistil respektování nominace na ministra kultury. Na dnešní tiskové konferenci po zasedání předsednictva to řekl předseda ČSSD Jan Hamáček.

Hamáček si nemyslí, že by ČSSD zůstala ve vládě, pokud by se Šmarda nestal ministrem kultury. Pro stranu je podle něj také nepřípustné, aby prezident Miloš Zeman pověřil řízením ministerstva kultury nějakého jiného ministra sociální demokracie. "Takový krok by byl v přímém rozporu s tím, co jsme se dohodli," řekl. Zopakoval, že ČSSD musí mít možnost sama si rozhodovat o svých ministrech.

Jednání s prezidentem o obsazení ministerstva kultury je podle Hamáčka na premiérovi Babišovi. "Očekávám, že premiér bude konat podle toho, co mu dává k dispozici ústava," řekl. Předpokládá, že Babiš dodrží koaliční smlouvu, podle které ministerstvo kultury náleží sociální demokracii a koaliční strany si samy rozhodují o svých kandidátech na posty ve vládě.

Vedení ČSSD zároveň Hamáčkovi vyjádřilo plnou podporu k jednáním o vyřešení situace ve vládě. Šéf ČSSD má, po projednání v grémiu, plnou kompetenci rozhodnout o dalším vývoji angažmá sociální demokracie ve vládě, může jej i ukončit. Zároveň předsednictvo vyzvalo ministry za ČSSD, aby podali demise ve chvíli, kdy je o to Hamáček požádá. Vyplývá to z usnesení předsednictva, pro které hlasovalo 37 z 45 přítomných členů, tři byli proti a pět členů se zdrželo.

2/2 "Michal Šmarda je naše jediná volba pro post ministra kultury. Vyzvali jsme premiéra Andreje Babiše, aby zajistil jmenování M. Šmardy. V souladu s koaliční smlouvou a Ústavou. Od předsednictva ČSSD jsem dostal plnou podporu pro to, abych mohl o setrvání ve vládě rozhodnout."

— ČSSD (@CSSD) 15. července 2019

Podle člena předsednictva Miloše Petery dostal Hamáček silný mandát. O dalším postupu se podle něj bude rozhodovat do 31. července. Zeman v pátek uvedl, že je připraven do tohoto termínu odvolat ministra kultury Staňka. "Pan předseda hlavně má v rukou možnost situaci řešit dle svého uvážení a velmi operativně, takže tím se možná podaří některé věci urychlit," uvedl člen předsednictva Roman Váňa.

Pardubický hejtman Martin Netolický novinářům řekl, že není jediný důvod, aby sociální demokracie nyní odcházela z vlády, pokud nejde o programový problém nebo věc státního rozpočtu. "Je to skutečně ústavní krize způsobená nevykonáváním některých kompetencí ze strany prezidenta republiky," poznamenal.

Na jednání předsednictva krátce vystoupil i Babiš, který zdůraznil úspěšnost společného vládního projektu s ANO. "Já beru za docela vstřícné gesto to, že se Andrej Babiš zúčastnil dnešního setkání a jednoznačně všem členům předsednictva sdělil, že má zájem pokračovat ve vládním projektu," uvedl Netolický.

"Aktuálně nebudeme poskytovat žádný mediální komentář," napsal ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na žádost o komentář k výsledkům předsednictva ČSSD a na otázku, jak bude prezident nyní postupovat a zda přijme Babiše.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Michal Šmarda ČSSD Jan Hamáček Vláda ČR Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Ministerstvo kultury

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

Sebeobrana není eskalace, ale základní právo, prohlásil Stoltenberg po Orbánově kritice

Sebeobrana není eskalace, ale základní právo, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pátek v souvislosti s diskusí, zda může ukrajinská armáda útočit na cíle na území Ruska zbraněmi, které jí dodal Západ. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy