Popularita Babiše? Došlo ke změně. Podívejte se na nový průzkum

Nejlépe hodnoceným politikem ze členů vlády a předsedů parlamentních stran zůstává premiér a šéf ANO Andrej Babiš, jeho popularita ale dál oslabuje, uvedla agentura STEM na základě červnového průzkumu.

Babiše kladně hodnotí 45 procent dotázaných, zatímco v lednu to bylo 48 procent a loni v říjnu polovina. Na druhém místě v žebříčku popularity skončila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), které vyjádřilo podporu 40 procent respondentů. Na třetím místě je s 39 procenty pozitivních hodnocení lídr Pirátů Ivan Bartoš.

"Andrej Babiš zůstává nejlépe hodnoceným českým politikem, jeho popularita však dále oslabuje. Podíl jeho odpůrců je již znatelně vyšší než podíl jeho sympatizantů," uvedli autoři průzkumu. Zatímco na začátku roku byl poměr příznivých a nepříznivých hodnocení Babiše 48 procent ku 51 procentům, nyní je to 45 procent versus 54 procent. Náskok ministerského předsedy před ostatními politickými lídry je rovněž nižší než v minulosti.

Průzkum se uskutečnil po zveřejnění auditů Evropské komise o možném střetu zájmů premiéra a v období veřejných protestů vůči Babišovi. Mezi sympatizanty hnutí ANO je nicméně pozice premiéra stabilní a téměř všichni jej hodnotí pozitivně, dodali analytici STEM.

Oproti minulému průzkumu si polepšila Schillerová i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), kterou nyní kladně hodnotí 37 procent oslovených. Obdobný podíl sympatizantů mají předseda SPD Tomio Okamura a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Nejméně známým členem vlády je ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), který je ve funkci od dubna. Nezná ho 60 procent dotázaných lidí. Z déle působících ministrů jsou velmi málo známi ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), ministr školství Robert Plaga (ANO) a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), o jehož odvolání se už několik týdnů vedou politická jednání mezi prezidentem Milošem Zemanem, Babišem a sociálními demokraty. Tuto trojici ministrů nezná zhruba polovina dotázaných.

Ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), proti níž desítky tisíc lidé před prázdninami také demonstrovaly, pozitivně vnímá třetina občanů, naopak polovina respondentů má na ni negativní názor.

Z opozičních politiků se v první desítce žebříčku umístili vedle třetího Bartoše a pátého Okamury ještě desátý předseda ODS Petr Fiala, kterého kladně hodnotí 27 procent lidí. Po změnách ve vedení KDU-ČSL a STAN se v průzkumu objevili také noví předsedové obou stran Marek Výborný a Vít Rakušan. Oba dva poměrně značná část veřejnosti nezná - Výborného 46 procent, Rakušana 40 procent. Předsedu STAN Rakušana hodnotí pozitivně čtvrtina oslovených, což je stejný podíl jako v případě jeho předchůdce Petra Gazdíka.

Šéfa lidovců Výborného kladně vnímá 18 procent respondentů. "Jeho předchůdce Pavel Bělobrádek byl pro veřejnost známější, a tím pádem jej sice pozitivně vnímal vyšší podíl respondentů (26 procent), ovšem na druhou stranu u něj byl vysoký podíl jeho odpůrců (65 procent)," konstatovali analytici STEM.

Průzkum se uskutečnil od 14. do 30. června na vzorku tisícovky respondentů.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Alena Schillerová Ivan Bartoš (Piráti) politici průzkumy Richard Brabec (ANO) Tomio Okamura Jana Maláčová (ČSSD) Vladimír Kremlík Marek Výborný (KDU-ČSL) Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 57 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 6 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 11 hodinami

Biden pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu

Americký prezident Joe Biden v neděli vyzval k okamžitému příměří v Gaze a uvedl, že pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu. Informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy