Ženy na mateřské ztrácí pracovní návyky? Poslanec ANO svými slovy vyvolal bouři hněvu

Liberecký poslanec za hnutí ANO a pekař Jiří Bláha vzbudil značné pozdvižení v Poslanecké sněmovně při projednávání novely zákona, která zvyšuje výši rodičovského příspěvku. Podle Bláhy by maminky na rodičovské dovolené měli co nejdříve se vrátit do pracovního procesu, jinak prý ztratí pracovní návyky. Jeho slova ostře zkritizovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ANO) i jeho kolegyně z ANO, Jana Pastuchová a další, uvádí server Deník.cz.

Rodičovská dovolená může být dlouhá až čtyři roky. Podle Bláhy však často trvá ještě déle, protože na ní matky vstupují hned, jak se dozví o narození dítěte. „Je to ve výsledku pět let vyloučení ze systému,“ prohlásil Bláha s tím, že řada žen nastoupí vzápětí na další mateřskou s dalším dítětem.

Podle něj je třeba se tím zabývat, protože takové ženy ztrácejí pracovní návyky. „V ten okamžik se dostáváme do stavu, že ti lidé absolutně ztratí pojem o tom, co to je vstávat do práce, organizovat si rodinný život tak, jak by měl být organizován. Věřte tomu, že se s tím setkávám denně. Ti lidé, kteří se pak chtějí vrátit do práce, s tím mají problémy, protože si nejsou schopni zabezpečit svoji rodinu, protože ztratili ty návyky, které jsou normálně běžné nám všem, kteří chodíme každý den do práce,“ řekl Bláha.

Jeho slova rozčílila ministryni práce, Janu Maláčovou. „Je vidět, že jste neporodil a nevychovával žádné dítě, protože říct o ženách, které pečují o jedno, dvě a více dětí, že ztrácejí pracovní návyky jako vstávání, to je opravdu naprosto přestřelené,“ uvedla.

V podobném duchu jej zkritizovala i jeho stranická kolegyně, Jana Pastuchová, poslankyně ANO z Jablonce nad Nisou, která jej též osočila z toho, že to „přehnal“. Poslankyně, v civilním povolání záchranářka, poukázala na to, že těhotná žena prostě některé věci ve svém požehnaném stavu dělat nemůže, jako právě záchranné služby.

„A že ztrácí žena návyky? Ona nekrmí, ona nekojí, ona nepřebaluje, ona nevaří, nestará se o svého manžela, nežehlí?“ zastala se žen Pastuchová.

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík zase poukázal na to, že Bláhova účast na sněmovních hlasování nedosahuje ani 75% a že tedy je od něj pokrytecké, aby zrovna on poučoval někoho o pracovních návycích.

Bláha se hájil tím, že v jiných zemích je délka rodičovské výrazně nižší než v Česku. Uvedl, že si matek, které pracují, velmi váží. Totéž o několik den později zopakoval na svém facebookovém profilu.

„Rozhodně jsem svým příspěvkem nechtěl pošpinit a znehodnotit nepřebernou a nekončící péči maminek o své potomky a už vůbec je obvinit z lenosti. Již 30 let zaměstnávám převážně ženy. V současné době z více jak 200 zaměstnanců je minimálně 150 žen – kolegyň. A věřte, že i díky tomu jsem součástí všech jejich starostí, potřeb, tužeb a snů,“ napsal Bláha, který prý díky tomu intenzivněji vnímá vše spojené s mateřstvím. „Jakékoli podsouvání mé neúcty k ženám na mateřské, je jen faul na politickém hřišti," dodal.

Ačkoliv Bláha byl za svá slova velmi zkritizován, experti upozorňují, že v porovnání s zahraničím skutečně Češky zůstávají na rodičovské dovolené nezvykle dlouho a že se to projevuje na jejich pracovních schopnostech. „V okamžiku návratu na pracovní trh se ženy potom často potýkají se ztrátou velké části pracovního lidského kapitálu a pracovních návyků,“ uvedla analytička Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu Barbara Pertold-Gebicka.

Podle expertů Češky setrvávají dlouho na rodičovské dovolené jak z důvodu štědrého sociálního systému, ale taktéž proto, že nemají příliš možností skloubit mateřský život s prací, např. prací na částečný úvazek či uložením dítěte do jesliček. Maláčová slibuje, že se pokusí změnit.

Poslanci ve středu v prvním čtení podpořili zvýšení rodičovského příspěvku od ledna 2020 z 220 tisíc na 300 tisíc korun. Návrh i přes výhrady podpořily všechny poslanecké kluby.

Související

Vladimír Putin

Manželky a matky ruských vojáků důrazně vyzývají Putina, aby se s nimi sešel

Rusky, které usilují o návrat svých manželů nebo synů z fronty na Ukrajině, vyzývají ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se s nimi sešel. Spolku Rada matek a manželek se totiž nelíbí, že ani jedna z jejích členek nebo představitelek dalších kritických skupin k částečné mobilizaci nebyla pozvána na Putinovo plánované setkání s matkami vojáků. Nespokojené ženy tvrdí, že setkání bude dopředu zinscenované. Informoval o tom server Ukrajinska pravda.

Více souvisejících

Matky Jiří Bláha (ANO) práce Jana Maláčová (ČSSD) Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

před 1 hodinou

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 3 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 4 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy