Prezident si dělá z Babiše podložku pod nohy, politici pro EZ komentují vládní krizi

Včerejší schůze mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a prezidentem Milošem Zemanem nepřinesla zásadní informace ohledně odvolání ministra kultury a jmenování jeho zástupce. Alespoň tak se vyjádřil předseda vlády na svém twitterovém účtu. EuroZprávy.cz se ptaly politiků na jejich pohled ohledně vlekoucí se krize.

Odvolání ministra Staňka je nejdelším v novodobé historii. Na dlouhou dobu od vyřešení situace upozorňuje i poslanec Petr Gazdík (STAN). „Závěrem včerejší schůzky je jen a pouze to, že prezident rozhodne do půlky srpna. Čili žádný závěr, na to, jak se pan premiér kasal, že to tentokrát už vyřeší. Neumím odpovědět, zda se dočkáme nového ministra v průběhu srpna. Dle mého by teď premiér měl hájit své ústavní kompetence jako šéfa vlády. A jen připomínám, že Sobotkovi stačilo na odvolání Babiše 19 dní. Premiéru Babišovi nestačí na výměnu ministra kultury ani 2 a půl měsíce. Sobotkovi stačilo pohrozit kompetenční žalobou. Měl odvahu,“ připomněl ex-premiéra z ČSSD, který se Zemanovým odmítáním Babišovy demise (tehdy ministr financí), neměl obdobný problém.

Pan prezident potvrdil, že k 31.7. 2019 odvolá na základě mé žádosti ministra kultury @StanekAntonin a o nominaci @CSSD na post ministra kultury rozhodne přibližně v polovině srpna.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) July 24, 2019

S podobným srovnáním přišel i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), podle něhož se situace v létě rovněž nevyřeší. „Bohužel se ukazuje, že Andrej Babiš je jeden z nejslabších premiérů. Začínám vzpomínat na Bohuslava Sobotku, který dokázal vyjednat odvolání problematického ministra financí velmi rychle,“ sdělil Zdechovský pro EuroZprávy.cz.

Kriticky se vyjádřil i jeho stranický kolega a dlouholetý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobradek. "Vše při starém. Servilní premiér, který toleruje že si prezident z něho i z Ústavy dělá podložku pod nohu u stolu," vyjádřil se Bělobrádek ke kauze. 

Podle komunistického poslance Jiřího Dolejše začíná situace veřejnost obtěžovat a pokud se brzy nevyřeší, doplatí na to i sám Zeman. „Pohybujeme se již v řádu měsíců, v podstatě šlo o banalitu a veřejnost nechápe, proč se politici na ni neumí dohodnout. Další odklady by tedy byly krajně nežádoucí a šly by k tíži hlavy státu,“ napsal v sms zprávě Dolejš.

Tomio Okamura (SPD) je připraven podpořit vládu ANO, pokud ČSSD skončí své vládní angažmá. "Krize vlády hnutí ANO, ČSSD a KSČM nekončí. Premiér dnešní další jednání s prezidentem nijak nekomentoval a odjel zadním vchodem. Postoj SPD k vládní krizi je pořád stejný... Hnutí SPD je připraveno v případě odchodu ministrů ČSSD z vlády jednat o případné podpoře vlády odborníků nominované vítězem voleb, pokud bude vláda prosazovat programové priority SPD. Naším prvním partnerem pro takové jednání bude prezident republiky, jelikož jeho postoj je pro další postup zásadní...Odmítáme jakékoliv politické vydírání přímo zvoleného prezident a republiky," uvedl Okamura, že jeho strana je připravena následovat prezidentovy záměry.

Naopak nekompromisní vůči postupu prezidenta a premiéra byl poslanec za ODS Petr Beitl. "Nedůstojné, neobhajitelné, neústavní!" sdělil stručně z důvodu čerpání dovolené k tahanicím ohledně odvolání ministra kultury a neustavení kandidáta koaliční strany Michala Šmardy. 

Související

Petr Gazdík (STAN)

Balaš bude mít 16 poradců, na ministerstvo se vrací Gazdík

Ministru školství Vladimíru Balašovi (za STAN) bude se vzdělávací politikou pomáhat 16 poradců. Jsou mezi nimi například bývalí ministři školství za STAN a za ANO Petr Gazdík a Robert Plaga, zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl a předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV) Lenka Felcmanová. Na webu ministerstva to dnes uvedla jeho mluvčí Aneta Lednová.

Více souvisejících

Petr Gazdík Andrej Babiš Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Jiří Dolejš Poslanecká sněmovna anketa

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 11 minutami

před 11 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy