Dusno kvůli ministerstvu kultury. Není jasné, kdo ho po odchodu Staňka povede

Premiér Andrej Babiš nepožádá prezidenta Miloše Zemana o pověření jiného člena vlády řízením ministerstva kultury po odchodu ministra Antonína Staňka (ČSSD), protože si to nepřeje předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér by tím porušil koaliční smlouvu. Předpokládá, že ve středu Staněk pověří jednoho z náměstků řízením resortu. Novinářům řekl, že si uvědomuje, že postup neodpovídá kompetenčnímu zákonu. Nechce ale porušit koaliční dohodu. Podle Hamáčka může za zmatky prezidentovo otálení.

"Pan ministr Staněk bude zítra odvolán a po nějakou dobu bude zastupovat ministra při řízení resortu dovnitř, nikoli s pravomocí člena vlády, někdo z jeho náměstků," řekl novinářům Hamáček. Uvedl, že rozumí tomu, že podle kompetenčního zákona musí v čele ministerstva stát jeden z ministrů, třeba jiného resortu, či premiér.

"To je otázka na Pražský hrad, protože ministra jmenuje prezident republiky, nikoli předseda sociální demokracie. My jsme udělali maximum. Pan premiér udělal maximum, ten návrh na Pražský hrad poslal, pokud v čele ministerstva nestojí ministr, tak to je věc pana prezidenta," uvedl. ČTK později napsal, že žádnou schůzku s premiérem už na toto téma neplánuje.

Aféra kolem výměny na ministerstvu podle Staňka přinesla absurdní tlak na prezidenta Miloše Zemana. Staněk chce ještě ve středu podepsat návrh rozpočtu. Svoje působení v čele resortu hodnotí pozitivně. Novinářům před svou poslední účastí na jednání vlády řekl, že jeho angažmá skončí ve středu o půlnoci, do té doby musí být jasno i o dočasném vedení úřadu. Který z náměstků se toho ujme, dnes neuvedl, řekl pouze, že ví, který z nich to nebude.

"Pan ministr Staněk bude zítra odvolán a po nějakou dobu bude zastupovat ministra při řízení resortu dovnitř, nikoli s pravomocí člena vlády, někdo z jeho náměstků," řekl novinářům Hamáček. Uvedl, že rozumí tomu, že podle kompetenčního zákona musí v čele ministerstva stát jeden z ministrů, třeba jiného resortu, či premiér. "To je otázka na Pražský hrad, protože ministra jmenuje prezident republiky, nikoli předseda sociální demokracie. My jsme udělali maximum. Pan premiér udělal maximum, ten návrh na Pražský hrad poslal, pokud v čele ministerstva nestojí ministr, tak to je věc pana prezidenta," uvedl.

Aféra kolem výměny na ministerstvu podle Staňka přinesla absurdní tlak na prezidenta Zemana. Staněk chce ještě ve středu podepsat návrh rozpočtu. Svoje působení v čele resortu hodnotí pozitivně. Novinářům před svou poslední účastí na jednání vlády dnes řekl, že jeho angažmá skončí ve středu o půlnoci, do té doby musí být jasno i o dočasném vedení úřadu. Který z náměstků se toho ujme, dnes neuvedl, řekl pouze, že ví, který z nich to nebude.

"V tuto chvíli analyzujeme jak služební zákon, tak další věci, protože ta situace není vůbec jednoduchá. Zákon řeší zastupování ministra v případě, že ministr existuje, je ale třeba na služební cestě nebo na dovolené. Nicméně neřeší situaci, kdy ministr vůbec není. Já bych nerad uvedl kohokoli do složité situace, kdy by měl cokoli podepisovat a neměl to právně úplně jasné," řekl Staněk.

Na středu chystá Staněk bilanční tiskovou konferenci, na níž chce zhodnotit své působení v čele ministerstva.

Spor o odvolání Staňka se táhl od poloviny května, kdy Staněk podal demisi. Zeman ji ale nepřijal. Premiér následně na žádost ČSSD navrhl odvolání ministra a současně jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy. Zatímco demisi prezident přijmout nemusí, návrhu předsedy vlády na odvolání vyhovět musel. Staňka Zeman odvolal k 31. červenci. "Bezesporu si myslím, že je to vyřešení velmi komplikované a složité situace, která nebyla dobrá pro nikoho. Myslím, že zbytečně vystavovala pana prezidenta absurdnímu tlaku," řekl Staněk.

Vedení sociální demokracie trvá na tom, že by se Staňkovým nástupcem měl stát Šmarda. Zeman chce o jejich nominaci rozhodnout v polovině srpna. ČSSD hrozí tím, že pokud se Šmarda nestane ministrem, její ministři odejdou z vlády.

Ministerstvo v pondělí uvedlo, že Staněk pravděpodobně pověří řízením úřadu některého ze dvou náměstků člena vlády, kterými jsou Alois Mačák a Jiří Vzientek. Premiér, který ve středu plánuje jednání na ministerstvu kultury, dříve řekl, že by se dočasně vedení resortu mohla ujmout náměstkyně Kateřina Kalistová (ČSSD), která už ministra několikrát na jednáních kabinetu zastoupila.

Související

Antonín Staněk (ČSSD)

Exministr kultury Staněk je v zastupitelstvu Olomouce, dnes složil slib

Bývalý primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes složil slib člena olomouckého zastupitelstva, ve kterém nahradil stranickou kolegyni Jitku Weiermüllerovou. Bývalá olomoucká zastupitelka v červenci rezignovala a poslanec Staněk byl jejím náhradníkem. ČSSD je v Olomouci v opozici. Radniční koalici tvoří ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.
soudy

Fajt neuspěl s odvoláním. Výpověď z čela Národní galerie je platná, potvrdil soud

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) byla platná, potvrdil odvolací pražský městský soud. Rozhodnutí je pravomocné. Na verdikt dnes upozornil server Seznam Zprávy. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby - tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.

Více souvisejících

Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Ministerstvo kultury Vláda ČR Jan Hamáček Miloš Zeman Michal Šmarda Andrej Babiš Služební zákon

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy