Staněk se tvrdě pustil do ČSSD. Naznačil, že Šmarda je špatný kandidát

Prezident Miloš Zeman po dvou měsících rozhodl odvolat ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Ten se opřel do své strany. Uvedl, že by neměla si prosazovat někoho, koho prezident nechce. Podle serveru Novinky.cz tak nepřímo naznačil, že místopředseda ČSSD Michal Šmarda není dobrým kandidátem na ministra kultury.

„Je to chyba těch, kteří navrhují někoho, koho prezident nechce. Měli by hledat cestu, jak s prezidentem najít souzvuk ve jmenování,“ uvedl Staněk, který dorazil v úterý naposledy na jednání vlády.

Podle Novinek svým výrokem nepřímo naznačil, že by si sociální demokracie měla vybrat někoho jiného než Michala Šmardu. Prezident Zeman opakovaně zpochybnil Šmardovy schopnosti a tím i jeho nárok na ministerstvo kultury.

Staněk považuje své odvolání za „vyřešení velmi komplikované a složité situace, která nebyla dobrá pro nikoho“. Podle něj tahanice kolem jeho odvolání „zbytečně vystavovala pana prezidenta absurdnímu tlaku.“

Kauza Staněk začala v polovině května, kdy ministr kultury podal demisi. Prezident ji ale nepřijal. ČSSD však trvala na jeho odvolání. Premiér Andrej Babiš (ANO) na žádost sociální demokracie navrhl odvolání ministra a současně jmenování Šmardy na jeho místo.

Ačkoliv demisi prezident přijmout nemusí, žádosti předsedy vlády o odvolání vyhovět musí. Zeman však tak přesto neučinil. Argumentoval, že Ústava mu nedává jasné datum, kdy musí ministra odvolat. Nakonec tak přeci jen učinil.

Nicméně, stále není ještě jisté, zda Zeman splní požadavek ČSSD a jmenuje Šmardu. Zeman řekl, že se rozhodne v půlce srpna. ČSSD na jeho rozhodnutí počká. „Chtěli jsme pana Šmardu ministrem už v červnu. Ale nejsme ti, kdo ty termíny protahují. Půlku srpna stanovil pan prezident. Počkáme na rozhodnutí pana prezidenta,“ řekl v pondělí předseda ČSSD Jan Hamáček.

ČSSD stále varuje, že pokud premiér Babiš neprosadí u prezidenta jmenování Šmardy na ministra kultury, odejde z vlády. „"Nejsme to my, kteří to blokujeme. Pan premiér není ochoten některé věci prosazovat důrazněji a pan prezident jasně řekl, že se rozhodne 15. srpna. To jediné, co můžeme udělat, je, že zítra (ve středu) podáme demisi," řekl dnes novinářům Hamáček. 

Zatím tedy není jasné, kdo ministerstvo kultury povede. Ministerstvo v pondělí uvedlo, že Staněk pravděpodobně pověří řízením úřadu některého ze dvou náměstků člena vlády, kterými jsou Alois Mačák a Jiří Vzientek. Premiér, který ve středu plánuje jednání na ministerstvu kultury, dříve řekl, že by se dočasně vedení resortu mohla ujmout náměstkyně Kateřina Kalistová (ČSSD), která už ministra několikrát na jednáních kabinetu zastoupila.

Staněk zatím neřekl, koho si vybere, ví prý, koho si nevybere. "V tuto chvíli analyzujeme jak služební zákon, tak další věci, protože ta situace není vůbec jednoduchá. Zákon řeší zastupování ministra v případě, že ministr existuje, je ale třeba na služební cestě nebo na dovolené. Nicméně neřeší situaci, kdy ministr vůbec není. Já bych nerad uvedl kohokoli do složité situace, kdy by měl cokoli podepisovat a neměl to právně úplně jasné," řekl Staněk.

Podle Hamáčka je současná situace neudržitelná. „Počkáme na rozhodnutí pana prezidenta, ale jsem přesvědčen, že situace teď, jak vypadá na ministerstvu kultury, to znamená, že v čele ministerstva nebude ministr a bude ho řídit náměstek, je dlouhodobě neudržitelná. To si myslím, že musí vnímat i pan prezident," doplnil Hamáček.

Související

Antonín Staněk (ČSSD)

Exministr kultury Staněk je v zastupitelstvu Olomouce, dnes složil slib

Bývalý primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes složil slib člena olomouckého zastupitelstva, ve kterém nahradil stranickou kolegyni Jitku Weiermüllerovou. Bývalá olomoucká zastupitelka v červenci rezignovala a poslanec Staněk byl jejím náhradníkem. ČSSD je v Olomouci v opozici. Radniční koalici tvoří ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.
soudy

Fajt neuspěl s odvoláním. Výpověď z čela Národní galerie je platná, potvrdil soud

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) byla platná, potvrdil odvolací pražský městský soud. Rozhodnutí je pravomocné. Na verdikt dnes upozornil server Seznam Zprávy. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby - tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.

Více souvisejících

Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Michal Šmarda Miloš Zeman ČSSD

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 46 minutami

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 7 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 8 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

Zdroj: David Holub

Další zprávy