Tomáš Klus poslal vzkaz Rusku, vládě by se vůbec nelíbila jeho slova

Známý zpěvák Tomáš klus, který se ve své tvorbě přiležitostně věnuje i politickým protestsongům, okomentoval dění v Rusku. Postavil se za práva demonstrantů a proti brutálním zásahům represivních složek.

V Moskvě došlo k brutálnímu potlačení demonstrací požadujících svobodné volby do městského zastupitelstva. Opoziční politici chtěli v komunálních volbách do zastupitelstva uspět, nicméně vládnoucí režim proti nim zasáhl.

"Představte si, že máme před volbama. Máte celkem jasno, který z kandidátů je ten váš a proč. Jelikož se neztotožňujete už delší dobu s tím, kam to dosavadní zástupci vedou, rozhodnete se pro opozici. Pro změnu. Pro nový nádech," píše zpěvák na úvod svého komentáře na Facebooku k situaci v Rusku.

Průběh voleb je podle Kluse zmanipulovaný. "Dosavadní zástupci však přicházejí s tím, že opoziční kandidáti kandidovat nemohou a argumentují podezřelými informacemi o tom, že pro svou kandidaturu nedodali sdostatek nutných podpisů; žádná další vysvětlení, žádná diskuze s vyškrtnutými, kteří jednotně tvrdí, že podpisů bylo dost. Rovnou se všechno smete ze stolu, nejaktivnější opozičníci se preventivně zavřou do Kremlinálu a ve spánku polejvaj kyselinou," upozorňuje na sociální síti na drsné metody zasahujících represivních složek. 

"Demonstrace, na níž mají občané v zastupitelské demokracii Ruské federace právo, neboť demokracie, jak známo, má stát na diskuzi občan/stát; jest zakázána a jakýkoli pokus o svobodu projevu tvrdě potlačen. Jelikož jsme 40 let tímhle způsobem byli zbaveni jednoho z nejzákladnějších práv, práva svobodné volby, jsme na to, bratři Slované u nás dost citliví, takže vám posílám svou podporu, byste věděli, že vidíme co se děje a nenechává nás to chladnými. Držte se a nenechejte si brát, co bylo všem bez rozdílů naděleno Bohem. Násilí je zbraní slabých" napsal na závěr zpěvák.

Tomáš Klus vyjádřil svou podporu ruským občanům také fotografií s transparentem v ruštině. Zpěvák se ruskou kulturou inspiroval i ve své písňové tvorbě.

Související

Michael Žantovský

Žantovský zahájil kampaň za návrat do Senátu. Chce oživit odkaz Václava Havla

Symbolicky v den výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy dnes zahájil kampaň za návrat do Senátu diplomat, překladatel a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. V Praze 5, kde po 18 letech znovu kandiduje, uctil minutou ticha památku obětí invaze vojsk někdejšího sovětského bloku, která v roce 1968 překazila demokratizační proces známý jako pražské jaro.

Více souvisejících

Tomáš Klus Rusko Demonstrace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy