Hřib se sešel s Černým, který vyčistil Karlův most. Ukázal mu, jak odstranit graffiti

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) si dnes nechal představit moderní metody odstraňování graffiti, předvedl mu je i Miloslav Černý, který bez souhlasu očistil pilíř Karlova mostu.

Nápis na Karlově mostě, který v polovině července nasprejovali dva němečtí turisté, měli z národní kulturní památky opatrně odstraňovat po dva týdny restaurátoři. Černý bez povolení smyl nápis párou během dvou hodin, podle rozborů při tom zdivo nepoškodil. Hřib mu již dříve nabídl odměnu za odstranění nápisu. Dnes primátor řekl, že Černý peníze za čištění odmítl.

Hřib hned v úvodu setkání prohlásil, že nebyl spokojen s postupem úřadu při odstraňování sprejerského nápisu z Karlova mostu. Zkritizoval délku schvalovacího procesu i dobu, po kterou měli restaurátoři nápis z pilíře mostu odstraňovat. Příště by podle primátora měli jeho náměstek Adam Scheinherr, pod kterého spadá Technická správa komunikací (TSK) jako zadavatel čisticích prací, a radní pro kulturu Hana Třeštíková (oba Praha Sobě) zařídit lepší zvládnutí takového procesu.

Černý dnes ukázal čištění pomocí horké vody a páry, kterou použil i na čištění Karlova mostu. Dál představil čištění párou a vysavačem, která podle něj nezanechává stopy po stékání, nebo čištění s pomocí rozdrcených ořechových slupek. Firma Narran zase ukázala, jak lze sprejerský nápis odstranit laserem. Podle ředitele firmy Pavla Dvořáčka mají zkušenost s čištěním pískovce, a proto magistrátu nabízeli pomoc i s odstraněním nápisu z Karlova mostu.

Černý odstranil bez souhlasu nápis na pilíři Karlova mostu v neděli 28. července brzy ráno. Po odstranění graffiti vysokotlakou vapkou, kterou použil, zůstaly na kamenech zbytky barvy. Laboratorní zkoumání ale ukázalo, že zdivo památky nebylo nepovoleným způsobem čištění poškozeno. Restaurátor Jan Mjartan, který s TSK uzavřel smlouvu na očištění Karlova mostu, práci dokončí. Mjartan má na dočištění čas podle platné smlouvy do 15. srpna, potvrdila dnes ČTK mluvčí TSK Barbora Lišková.

Černý, který se přihlásil kvůli nepovolenému očištění mostu, o víkendu zveřejnil, že v roce 2000 dostal dvacetiletý trest za vraždu své manželky, se kterou se rozváděl, a jejího nového přítele. Vrchní soud mu trest snížil na 17 let. Ve vězení si odpykal necelých 12 let.

Související

Více souvisejících

Zdeněk Hřib Miloslav Černý (odstranění graffiti na Karlově mostě) Karlův most

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy