Jako za Kalouska? ČSSD opět hrozí odchodem z vlády

Vládní spor o rozpočet na další rok pokračuje. ČSSD požaduje větší rozpočet zejména pro Ministerstvo práce a sociálních věcí a také pro Ministerstvo vnitra. Vládní partner strany se však na požadavek dívá skepticky.

Ministři za sociální demokracii dokonce pohrozili tím, že pokud rozpočet ministerstev ovládaných stranou nebude navýšen, opustí vládu.

Svým odchodem z vlády hrozila strana již v případě sporu ohledně jmenování nového ministra kultury, který by měl nahradit Antonína Staňka (ČSSD). Situace se stále nevyřešila a hrozba sociálních demokratů tak stále platí.

Nyní na sociální síti Facebook předseda ČSSD Jan Hamáček okomentoval svůj zájem na navýšení rozpočtu o 20 miliard. Velké úspory rozpočtu podle něho můžou být škodlivé a poukázal na pravicovou vládu a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

„Andrej Babiš je v návrhu připravovaného rozpočtu až příliš konzervativní. To by ale znamenalo zbytečné škrty! Stejně tak jako za vlády pravice a ministra financí Kalouska. Určitě si pamatujete, kam to vedlo. Navrhovaná podoba rozpočtu může ohrozit nejen bezpečnost, sociální služby, ale i boj se suchem. Sám navíc opakovaně upozorňuji na zastaralou techniku u hasičů a policistů. 30 let staré žebříky prostě musíme vyměnit!“ napsal na Facebooku Hamáček.

Předseda sociální demokracie v příspěvku varuje před špatným stavem některých veřejných služeb, s čímž souhlasí i vládní partner hnutí ANO, nicméně ministryně financí Alena Schillerová (ANO) navrhuje větší úspory v resortech.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček ČSSD Jan Kalousek Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

včera

"Nejsilnější dokument ze všech." USA a Ukrajina uzavřou pakt o spolupráci

Ukrajina a Spojené státy chystají ještě bližší spolupráci na základě bilaterální bezpečnostní dohody, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tuto informaci přinesla agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy