Milion chvilek pokračuje s protesty, plánují pochod na Hrad k výročí srpnových demonstrací

Kampaň Milion chvilek pro demokracii připomene výročí událostí z 21. srpna 1969 pochodem z Václavského náměstí na Hradčanské náměstí. Organizátoři chtějí nejen vzpomenout na potlačení tehdejších demonstrací, ale také poukázat na současné politické problémy. ČTK to dnes sdělil představitel spolku Mikuláš Minář. Připomenutí roku 1969 se bude 21. srpna konat nejenom v Praze, ale i v dalších městech a obcích. Podrobnosti organizátoři plánují zveřejnit dva dny před akcí. Na poslední demonstraci, kterou spolek pořádal v červnu na pražské Letné, dorazilo podle odhadů asi čtvrt milionu lidí.

Vzpomínkový pochod se podle Mináře uskuteční ve středu 21. srpna od 18:00, začne na Václavském náměstí. Připomenout chce 50 let staré události, kdy se na první výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy konaly občanské protesty. Rozehnaly je československé bezpečnostní složky. Zákrok si tehdy vyžádal pět mrtvých a mnoho zraněných. "Nikdo z pachatelů se ani po revoluci nedostal k soudu. Oběti ani pozůstalí nikdy nebyli odškodněni," poznamenal Minář. Vzpomínkový večer se podle něj bude konat i v desítkách obcí po České republice. Na akci upozorňuje také facebooková stránka.

Tehdejší masové protesty začaly již 19. srpna, lidé při nich vyjadřovali nespokojenost s politikou nového komunistického vedení. Vyvrcholily 21. srpna. O den později přijalo předsednictvo Federálního shromáždění pod vedením Alexandra Dubčeka takzvaný pendrekový zákon, který legalizoval krvavé zásahy proti demonstrantům.

Kromě historických událostí chce kampaň Milion chvilek pro demokracii připomenout i aktuální problémy. Pořadatelé například vyčítají prezidentu Miloši Zemanovi, že záměrně rozděluje společnost, prosazuje zájmy Ruska a Číny nebo porušuje ústavu. Kritizují také podporu vlády od komunistů nebo střet zájmů, ve kterém je podle nich premiér Andrej Babiš (ANO).

"Dnes nám nehrozí násilné potlačení občanských protestů (tak jako se to stále děje v Rusku). Hrozí nám však lhostejnost a postupný rozklad demokracie. Chceme dát najevo, že jsme tady a že jsme připraveni demokracii a její instituce bránit," uvedl spolek na facebooku.

Milion chvilek pro demokracii letos uspořádal sérii demonstrací za nezávislost justice a proti Babišovi. Poslední akce se stala největší demonstrací po listopadu 1989. Další velkou demonstraci na pražské Letné spolek plánuje na 16. listopadu, tedy den před připomínkou Dne boje za svobodu a demokracii.

Související

Pavel Blažek

Blažek chtěl mluvit na demonstraci za své odvolání, Milion chvilek mu to nedovolil

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chtěl dnes odpoledne promluvit na demonstraci spolku Milion chvilek za své odvolání, organizátoři mu to ale neumožnili. Víc než sto účastníků protestu poblíž úřadu vlády na ministra křičelo "hanba" a "demisi" a někteří z nich se podle zpravodajky ČTK za ním vydali k budově úřadu, kam se vrátil. Blažek čelí kritice kvůli setkání s lobbistou a exporadcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým a kvůli kauze kupčení s městskými byty v Brně.
Benjamin Roll

Milion chvilek dostal pokutu za kampaň v prezidentských volbách

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil pokutu 40.000 korun spolku Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu. ČTK to dnes řekl předseda úřadu František Sivera. Podle něj musejí mít subjekty zapojené do kampaně buď souhlas kandidáta s tím, že náklady promítne kandidát ve svém účetnictví, nebo se musejí registrovat u úřadu jako třetí osoby. 

Více souvisejících

Milion chvilek pro demokracii Praha Pražský Hrad 1968

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy