Komunista Filip srovnal oběti nacismu s cenou vepřového, politici to považují za odporné

Předseda KSČM Vojtěch Filip okomentoval snahu vybudovat pietní místo v Letech u Písku, kde byl jeden z nacistických pracovních táborů a kde zemřelo několik stovek lidí. Komunistický režim zde vybudoval vepřín, na který vzpomínal i Filip.

„Připomínám všem, kteří se rozčilují nad stále zvyšující se cenou vepřového masa, že vláda ČR vedená B. Sobotkou vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30% naší spotřeby, to byl zločin,“ posteskl si komunistický předseda nad produkcí vepřového masa.

Reakce na provokativní výrok na sebe nenechala dlouho čekat. Ztěžovat si na nedostatek vepřového v kontrastu k budování pietního místa připadá řadě politiků skandální.

Dovoluji si připomenout, že jsme součástí jednotného evropského trhu cca 500 milionů konzumentů vepřového masa. Ergo rovnice, vnucovaná nám soudruhem @vojtafilip : “České vepřové = levnější vepřové” je čirá komunistická lež. https://t.co/NHewlN7OmL

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) August 7, 2019

„Nestoudná drzost! A to ve dnech, kdy připomínáme tragické výročí největšího vyvraždění osvětimských Romů - v noci z 2. na 3. srpna 1944 tam nacisté zabili 2 897 Romů ze 14 zemí,“ napsal na Twitteru poslanec Martin Baxa (ODS).

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný upozornil, že jeden vepřín skutečně ceny masa neovlivňuje. „Ševče drž se svého kopyta! Pan předseda Filip by neměl komentovat to, čemu zjevně nerozumí. Ale na tu nesmyslnost toho výroku nemusím být ani zemědělec ani ekonom. Tohle dá selský rozum,“ uvedl lidovec.

Ekonomický nesmysl připomněl i Miroslav Kalousek (TOP 09). "Dovoluji si připomenout, že jsme součástí jednotného evropského trhu cca 500 milionů konzumentů vepřového masa. Ergo rovnice, vnucovaná nám soudruhem @vojtafilip : “České vepřové = levnější vepřové” je čirá komunistická lež," okomentoval opoziční poslanec kauzu.

Vyjádření odsoudili i sociální demokraté, kteří stáli v čele vlády v době zrušení vepřínu v Letech. „Vyjádření předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je odporné! Místo bývalého koncentračního tábora, kde zahynulo několik set lidí, včetně desítek dětí a kojenců, by mělo být pietní. Šlo o dobrý krok vlády ČSSD,“ píše se na oficiálním twitterovém účtu strany.

Vyjádření předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je odporné! Místo bývalého koncentračního tábora, kde zahynulo několik set lidí, včetně desítek dětí a kojenců, by mělo být pietní. Šlo o dobrý krok vlády ČSSD. https://t.co/eU9wsocVW8

— ČSSD (@CSSD) August 7, 2019

Problém okomentoval i místopředseda ČSSD Michal Šmarda. „1997:šéf ČSSD M. Zeman označil váhání s výkupem Letů za zbabělost. Cena? 600 mil.Kč.‬ ‪2017:Vláda ČSSD pietní místo vykoupila o 200 mil.levněji.‬ ‪2019: Komunisté to zpochybňují a plivou na památku obětí nacismu. Ukazují tím blízkost dvou nejstrašnějších ideologií 20.století,“ sdělil na Instagramu roli současného prezidenta kandidát na ministra kultury.

Související

Vojtěch Filip

Někdejší lídr komunistů Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 
Vojtěch Filip (KSČM)

Filip a zbytek vedení KSČM kvůli prohraným volbám rezignovali

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Členem strany zůstává. Už dříve oznámil, že znovu na předsedu KSČM kandidovat nebude.

Více souvisejících

Vojtěch Filip (KSČM) KSČM Koncentrační tábor Lety

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy