Schillerová a stravenky: V koalici to opět vře, Kalousek je pro zrušení

Ministryně financí Alena Schillerová připravuje novelu zákona o daních z příjmů, která zavede stravenkový paušál. V praxi by to znamenalo zrušení papírových stravenek, zaměstnanec by tak dostával peníze na stravu přímo. Jenže z ČSSD se ozývají kritické hlasy. Koaličnímu partnerovi hnutí ANO se nelíbí mimo jiné to, že s ním návrh nikdo neprobral.

Ministerstvo financí v tiskové zprávě uvedlo, že díky změně by na podporu stravování dosáhla i čtvrtina zaměstnanců, tedy asi milion lidí, kteří dosud stravenky nedostávají. „Zároveň nevidím žádný důvod pro to, aby naši malí a střední podnikatelé financovali zisky zahraničních korporací, které mají svůj byznys postavený na prodeji a výkupu paralelní měny. A to nemluvím, o tom, že stravenka, která propadne, se celá stává čistým příjmem takového stravenkáře," vysvětluje Schillerová.

„Už žádné papírky, místo stravenek vám dojdou peníze třeba rovnou na účet. Tyto peníze přitom budou pořád osvobozené od daní. Už se vám nestane, že by vám stravenky propadly. Zaměstnavatelé se zase zbaví dalšího zbytečného papírování. Navíc oni ani restaurace už nebudou muset platit vysoké poplatky stravenkářům, kteří odlévají své zisky do zahraničí,“ vzkazuje Čechům Schillerová.

Z návrhu nejsou nadšeny odbory ani část ČSSD. „Alena Schillerová navrhuje zrušení stravenek, místo toho zavedení tzv. stravenkového paušálu. Peníze na jídlo by tedy zaměstnanec dostal přímo. Předseda odborů Josef Středula se vyjádřil kriticky, jelikož v návrhu vidí celkové zrušení podpory stravování. Vyzdvihuje hlavní výhodu stravenek tam, kde si zaměstnavatel nemůže dovolit firemní jídelnu,“ připomíná na facebooku předseda ČSSD Jan Hamáček, který kvůli zrušení stravenek vyhlásil na svém facebookovém profilu anketu.

„Stravenky jsou zaměstnanecký benefit, který se pokoušely pravicové vlády zrušit už několikrát. Tehdy, pravda, bez náhrady. Tomu ČSSD zabránila. Bez dohody v koalici a tripartitě by se stravenky zrušit neměly ani nyní,“ zdůraznila poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková.

Naopak zástupci hospod a restaurací „stravenkový paušál“ podporují. Schillerovou nepřímo podpořil i někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. „Nic proti tomu, rád to podpořím. Ale není to žádná revoluce. Tou by byla nižší daň z příjmu a odstranění většiny výjimek, včetně stravování. Takto zaměstnancům i zaměstnavatelům dál bude přispívat na stravování cca 5 milionů lidí, kteří z toho nic nemají,“ poznamenal předseda poslanců TOP 09.

Ozval se také ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Náš daňový systém je zaplevelen stovkami výjimek, kvůli kterým patří mezi nejsložitější. Místo komplexního návrhu řešícího většinu výjimek si paní ministryně vybrala mediálně vděčné téma stravenek. Mediální ohlas zajištěn, složitý daň. systém to nezachrání,“ varuje poslanec.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová Stravenky ČSSD Jan Hamáček Alena Gajdůšková Miroslav Kalousek Jan Skopeček (ODS)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 31 minutami

před 47 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 11 hodinami

Trumpův úspěch. Soud v kauze tajných dokumentů se odkládá na neurčito

Začátek procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v kauze nakládání s tajnými dokumenty byl odložen na neurčito, informovaly světové agentury. První stání bylo původně naplánováno na 20. května. Floridská soudkyně Aileen Cannonová jej zrušila a nový termín nestanovila. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy