Budoucí ministr kultury? Objevují se jména kandidátů, mezi nimi i Ringo Čech

Regionální lídři sociální demokracie nechtějí spekulovat, kdo by měl být novým kandidátem strany na ministra kultury poté, co se nominace v pondělí vzdal místopředseda ČSSD Michal Šmarda. V anketě ČTK většinou preferují setrvání v koaličním kabinetu s ANO, očekávají o tom diskusi na pátečním jednání předsednictva.

Předseda ČSSD ve Zlínském kraji Lubomír Vaculín řekl, že jméno vhodného kandidáta na ministra kultury by se mělo odvíjet od jednání Hamáčka s prezidentem Milošem Zemanem. "Nemyslím si, že je potřeba pouštět v této chvíli nějaká jména do éteru," uvedl Vaculín, který je v současné situaci pro setrvání ČSSD ve vládě.

Zůstat v kabinetu by měla sociální demokracie i podle středočeského místopředsedy Petra Větrovského. K tomu, kdo by mohl být navržen místo Šmardy, se nechtěl vyjadřovat. "Netroufám si to říct. Je to v gesci našeho předsedy. Věřím, že vybere dobrého kandidáta," dodal.

Šéf ČSSD v Libereckém kraji Jan Mečl také konkrétní tip na roli čekatele nemá. "Těch lidí je spousta, které můžeme nominovat. Na předsednictvu se poradíme," řekl. K případnému odchodu z vlády se nechtěl vyjádřit. Předseda náchodské okresní ČSSD a radní Královéhradeckého kraje Pavel Hečko věří tomu, že vedení strany najde vhodného kandidáta. V koalici by ČSSD podle něj měla zůstat, a to při dodržení všech pravidel a mantinelů, které byly dohodnuty před vstupem ČSSD do vlády.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka ČTK napsal, že Šmardovu rozhodnutí z politického hlediska nerozumí, i když ho lidsky chápe. "ČSSD bude následující situaci řešit tento týden," řekl. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka uvedl, že tlak na Šmardu byl enormní. "A gradoval zvlášť v posledních dnech. Lidsky se proto s jeho rozhodnutím dokážu smířit. Jeho nejmenování považuji za špatný politický precedens, který muže zásadně snížit kvalitu české demokracie," uvedl.

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) na facebooku poděkoval Šmardovi, že pomohl odblokovat situaci i za cenu osobní oběti. "Ústava je bohužel za prezidentství Miloše Zemana ohýbána jako nikdy a smutné je, že premiér ani Parlament tomu není ochoten zabránit," uvedl. Odmítl zároveň, že by se kandidátem na ministra mohl stát sám poté, co ho mezi vhodnými adepty zmínil Šmarda.

Podle předsedy ČSSD v pardubickém okrese Leoše Maliny se mezi jmény možných kandidátů objevují například náchodský starosta a poslanec Jan Birke, náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová, ale i Vítězslav Jandák nebo František Ringo Čech. "Ať tam bude kdokoliv, nemyslím si, že to pomůže zvýšit preference sociální demokracie. Voliči nás považují za kašpary. Je mi z toho upřímně smutno," řekl. Osobně se dlouhodobě staví proti účasti ČSSD ve vládě s hnutím ANO.

Brněnský předseda ČSSD Oliver Pospíšil uvedl, že soudě podle aktuálního politického stylu ČSSD by byl ideálním kandidátem na ministra Kačer Donald. Někdejší první místopředseda ČSSD Jiří Zimola napsal, že Hamáček už podle médií kandidáta má. "Je to jeho právo i odpovědnost. Nemíním mu dávat žádné knížecí rady a přeju mu, ať má tentokrát šťastnou ruku při výběru," uvedl.

Ústečtí sociální demokraté se v pondělí usnesli, že projekt účasti ČSSD v menšinové vládě je neúspěšný. "Za stejně neúspěšné považuje (krajské předsednictvo) i vyjednávání předsedy o osobě ministra kultury," stojí v usnesení, které kritizuje i údajné snahy o vyloučení poslance Jaroslava Foldyny z ČSSD a žádá kvůli tomu Hamáčkův konec. Foldyna kritizuje politiku současného vedení a minulý týden prohlásil, že by podpořil i kabinet po odchodu ČSSD z vlády. ČTK pak řekl, že je mu lhostejné, zda ho strana vyloučí.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Michal Šmarda Martin Netolický (ČSSD) Jan Chvojka (ČSSD) Jan Hamáček Ministerstvo kultury Vláda ČR Roman Onderka Jiří Zimola František Ringo Čech

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy