Za den v nemocnici se bude platit stovka, poslanci schválili reformu

Praha - Zvýšení poplatku za den hospitalizace v nemocnicích z 60 na 100 korun, vyřazení léků do 50 korun z úhrad a především zavedení standardu a nadstandardu v českém zdravotnictví. To jsou některé ze změn, které v úterý v rámci novely zákona o veřejném zdravotním pojištění schválili poslanci 105 hlasy.

"Schválí se tu například rozdělení zdravotní péče na lacinou a ekonomicky náročnou. To je v jakékoliv demokratické zemi naprosto nepřijatelné, napsat něco takového do zákona," kritizoval během svého vystoupení stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath.Zároveň ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) připomněl, že jako lékař přísahal na to, že bude pomáhat lidem."S největší pravděpodobností je tato novela navíc protiústavní. Protože to, na co má pacient nárok, má určit zákon. Ne posléze ministr vyhláškou," vysvětlil Rath.Opoziční poslanci během diskuse navrhovali také vrácení zákona do druhého čtení. "Tam bychom alespoň mohli opravit ty nejšílenější chyby, kterých se ministerstvo zdravotnictví dopustilo," prohlásila poslankyně KSČM Soňa Marková.Ani tento návrh však koalice nevyslyšela. Jak totiž poslanci vládní koalice avizovali již před začátkem třetího čtení, byli odhodláni novelu prohlasovat bez dalších změn."Je to krok velmi důležitý, ale zároveň si musíme uvědomit, že ho musí následovat kroky další. V průběhu projednávání zaznělo i mnoho mýtů z levicových lavic a od odborářů. Já ale v tuto chvíli nevidím jedinou protiústavní věc, která by mohla být napadena u soudu," řekl předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS). "České zdravotnictví i nadále nebude znát chudého a bohatého pacienta. Bude znát jednoduše pacienta. Jako základ se bude brát současný rozsah zdravotní péče," dodal.Kromě zavedení standardu a nadstandardu předloha zdražuje pobyt v nemocnici. Pacient za den hospitalizace zaplatí místo dnešních 60 korun nově stovku.Do původního návrhu zákona poslanci včlenili řadu změn, na nichž se dohodl zdravotní výbor sněmovny. Dojít má například ke změně regulačního poplatku za položku na receptu na poplatek za recept ve výši 30 korun.Z úhrad zároveň vypadnou léky do 50 korun. Medikamenty pod touto hranicí ceny si pacienti zaplatí sami.

"Jak všichni víme, Věci veřejné vyvolaly jednání na úrovni K9, z něhož vyšlo hned několik změn. Tou nejmarkantnější je, že proti původnímu návrhu jsou zde i nadále amalgámové plomby součástí úhrad zdravotního pojištění," vysvětlil již dříve Mediafaxu další změnu Boris Šťastný."Zdravotnictví je problémem ve všech zemích," shrnul na závěr diskuse ministr zdravotnictví Leoš Heger, který vysvětlil, že i když bohatství ve společnosti neustále roste, zdravotnictví je specifickou formou služby, kterou musí stát poskytovat všem svým občanům, a proto se bude vždy potýkat s nedostatkem financí.Ministr poznamenal, že si nad novelou představoval daleko širší názorový průnik. "Budeme se snažit kultivovat diskuse tak, aby byly více věcné a méně politické," dodal.Předloha nyní míří do Senátu. Dá se ale očekávat, že ji horní komora parlamentu, kde má většinu sociální demokracie, poslancům vrátí. ČSSD již také avizovala, že pokud novela projde v současné podobě celým legislativním procesem, napadne ji u Ústavního soudu.

Související

Lékaři

Svaz zdravotních pojišťoven navrhuje změny v pojištění

Praha - Svaz zdravotních pojišťoven navrhuje, aby pojistné nově tvořily dvě složky pojistného. Výši jedné složky by stanovily samy pojišťovny, aby tak byla zajištěna větší konkurence mezi pojišťovnami. Klienti by zároveň měli motivaci pečovat o zdraví a umožnilo by to i nadstandard. 

Více souvisejících

nadstandardní zdravotní péče zákony

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy