Nešťastný Zaorálek: Vláda pohrdá lidmi

Praha - Místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek zkritizoval kroky vlády a odsouhlasení penzijní reformy. Považuje to minimálně za nešťastné.

Zaorálek se jako člen vedení zúčastnil středeční tiskové konference, na níž ČSSD představovala svůj návrh na reformu daní. V úvodu si vzal slovo, a to hned z několika důvodů.ČSSD na stejném místě před týdnem představila svůj návrh na reformu penzí. A dnes vláda schválila druhý pilíř důchodového systému, tedy vznik penzijních fondů."Jsem trochu rozmrzelý, protože když jsem se díval na výstupy současné vlády, tak jsem ke svému překvapení zjistil, že vláda vlastně reagovala na to první, co jsme tady představili před týdnem. Tady jsme prezentovali naši představu o penzijní reformě, a mohu říci, že týden po tom, co jsme tuto představu tady předvedli, tak zjišťuji, že vláda vláda právě dnes rozhodla o zavedení druhého pilíře penzijního systému, a vlastně tedy vyvedení prostředků ze současného průběhového, a vytvoření penzijních fondů," řekl Zaorálek.A ještě než dal slovo svému kolegovi, Janu Mládkovi, aby představil reformní návrh daní, pokračoval:"Mně to připadá, že je to věc velmi nemilá nejen proto, že je to v rozporu s tím, co jsme tady před týdnem říkali, ale že to je takové pohrdání sociálním dialogem v české společnosti. Já bych rád připomněl, že co se týče schůzek s námi, tak vím o schůzce jedné – Bohuslava Sobotky s Petrem Nečasem. A pak bych chtěl říci, že to, co dnes vláda udělala, je v rozporu nejenom s názorem sociální demokracie, ale je to také ve sporu se stanoviskem odborů a ve sporu se stanoviskem zaměstnavatelů. Takže jestli toto má být výsledek konsenzu a dohody na dlouhodobých reformách, tak je to podle mě pravý opak."Zaorálek vypadal, že mu nejnovější krok vládní koalice opravdu dělá starosti. To potvrdil i svými dalšími slovy."Mě tohle rozhodnutí připadá velmi nejen nepříjemné, nešťastné, a vlastně to poznamená atmosféru v české společnosti. Dělá to vláda, která má nízkou podporu veřejnosti, je to vláda, u níž podle mě jsou oprávněné pochybnosti o kompetenci jejích ministrů. Právě dnes bychom potřebovali kompetentní vládu a právě dnes bychom potřebovali vládu, která když přijímá zásadní dlouhodobá rozhodnutí, tak bere v potaz sociální partnery a nedělá to navzdory všem," postěžoval si místopředseda ČSSD na tiskové konferenci.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek penzijní reforma

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Aktualizováno před 41 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy