Kalousek požádal NERV o vypracování katastrofického scénáře vývoje ekonomiky

Praha - Vývoj ekonomiky na následující tři roky má pro kabinet Petra Nečase (ODS) zpracovat Národní ekonomická rada vlády (NERV) ve třech scénářích – mezi nimi i v katastrofické verzi. V úterý to na jednání sněmovního rozpočtového výboru uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Požádal jsem NERV, aby vypracoval pro roky 2012, 2013 a 2014 tři druhy scénářů vývoje ekonomiky - konzervativní, krizové a katastrofické," prohlásil Kalousek. Krizový scénář má počítat s poklesem HDP o dvě až tři procenta, v katastrofickém scénáři má být pak předpokládaný propad ekonomiky pěti- až šestiprocentní. Stávající výhled, s nímž vláda pracuje, počítá přitom s růstem HDP.

"Evropa stojí před největšími problémy od 2. světové války. Nervozita se začala týkat především bankovního sektoru. Celá řada evropských bank začíná mít problém s přístupem na trhy," shrnul situaci na evropských trzích Kalousek předtím, než se začal věnovat návrhu státního rozpočtu na příští rok. "Evropa se buď dohodne, jak kapitalizovat bilance bank, nebo takové řešení nenajde a pak nás skutečně čeká systémová finanční krize a mimořádně obtížné časy," dodal ministr financí.

Kalousek přiznal, že čísla v návrhu státního rozpočtu pro rok 2012 vycházejí z červencové makroekonomické prognózy, kterou sám považuje za příliš optimistickou. "Osobně se domnívám, že vývoj bude mnohem horší," připustil ministr financí. Přesto nechce předpokládané příjmy a výdaje státu stavět na jiných údajích – aspoň zatím.

"Chci ujistit, že pokud se situace výrazně změní, přijde vláda s novelou zákona," slíbil Kalousek, aby doplnil: "Nehněvejte se, neumíme jiný přístup. Žijeme v době mimořádné nejistoty a musíme být připraveni na všechny varianty."

Návrh státního rozpočtu České republiky na rok 2012 sněmovna zatím neprojednala ani v prvním čtení. Podle zpravodaje tisku a předsedy rozpočtového výbory Pavla Suchánka (ODS) by se plénum dolní komory parlamentu mělo začít rozpočtem zabývat ve středu 26. října jako prvním bodem, byť je jeho projednávání v programu zatím zařazené o den později.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek nerv

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy