Liberálové.cz jsou rádi, že soud nerozpusil extremistickou Dělnickou stranu

Neparlamentní Liberálové.cz jsou rádi, že Nejvyšší správní soud nerozpustil extremistickou Dělnickou stranu, jak to navrhla vláda. Tajemník Liberálů.cz Milan Hamerský ve středu Mediafaxu sdělil, že věří v politickou soutěž.

"Kriminální činy jednotlivců je třeba nekompromisně stíhat, ať již je vykoná člen jakékoli strany. Zákaz politické strany není řešením ani v případě nacionalistů z Dělnické strany ani u nostalgiků z KSČM," uvedl Hamerský. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který návrh pro kabinet připravil, podle něho opět prokázal svou nekompetentnost. "Nekvalitní žalobou přispěl k propagaci Dělnické strany," tvrdí tajemník.

Nejvyšší správní soud rozhodoval o rozpuštění Dělnické strany ve středu, může působit dál. "Vzhledem ke klíčové roli, kterou hrají politické strany v demokracii, vyžadují tyto zvýšenou ochranu před možným rozpuštěním," zdůraznil soudce Vojtěch Šimíček. Vláda podle něho nepředložila věrohodné a přesvědčivé důkazy k tomu, aby bylo možné stranu zrušit. Vláda podle soudu například nijak neprokázala spolupráci Dělnické strany a zakázaného neonacistického hnutí Národní odpor.

 

Související

Tomáš Vandas /DSSS/, předseda strany

Dělnické listy končí. Předseda DSSS Vandas nabídl rezignaci

Praha - Celostátní porada zástupců krajských a místních organizací Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) se dnes uskutečnila v Praze a zúčastnilo se jí na padesát delegátů. Hlavním tématem bylo podle informací tiskového centra zhodnocení voleb do Evropského parlamentu a příprava na volby komunální.

"Dělníci " neuspěli: Soud zamítl název Dělnická strana. Pokračuje prý v extremismu

Praha - Pražský městský soud dnes zamítl název "Dělnická strana" (DS) pro Stranu pro Evropu (SPE), která změnu jména vymáhala žalobou po ministerstvu vnitra. Soud odkazuje na to, že Nejvyšší správní soud (NSS) v roce 2010 rozpustil DS kvůli extremismu. Také zástupcem SPE byl dnes u soudu někdejší šéf "dělníků" Tomáš Vandas. Ten namítal, že NSS před lety jeho stranu sice rozpustil, nezakázal ale prý samotný název a její symboly. Rozhodnutí není pravomocné, strana podá stížnost k NSS.

Více souvisejících

dělnická strana Liberálové.cz

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy