CS fond: Vytunelované miliony skončily v rukách Tykače s Chobotem

Praha - Senát městského soudu v Praze předvolal na úterý v kauze vytunelovaných CS Fondů posledního svědka. Z jeho výpovědi však vyplynuly důležité informace, a tak soudce Kamil Kydalka jednání odročil. Má v úmyslu předvolat a vyslechnout Františka Chobota, prý se dělil s Pavlem Tykačem o miliardu korun.

"Měl jsem za úkol peníze vyvést z České republiky, poté je roztříštit a převést na konto v Lucembursku," uvedl před soudem ústy tlumočnice z němčiny finanční poradce Klaus Peter Schimmelpfennig. Podle něj se nejednalo o nic neobvyklého, prováděl takové obchody běžně. Odměnou mu byla provize. "Nepamatuji si přesně, bylo to nejspíš sedmimístné číslo tehdy v markách," prohlásil svědek.Z jeho výpovědi vyplynulo, že o peníze z vytunelovaných CS Fondů se dělil v roce 1997 jeden ze současných nejbohatších Čechů Pavel Tykač s Františkem Chobotem. Tykače již policie dříve začala začala stíhat, státní zástupce však stíhání pro nedostatek důkazů v roce 2008 zastavil. Soud má však v plánu při odročeném jednání vyslechnout Františka Chobota. Ten podle úřadů změnil příjmení a nyní se jmenuje Bušek.Hlavní líčení bude pokračovat 29. února.V kauze vytunelovaných CS Fondů si čtyři muži již v roce 2007 vyslechli nepodmíněné tresty, za podíl na více než miliardovém podvodu z roku 1997 od loňského roku obžaloba stíhá i Jiřího Kudlíka a Petra Müllera.Patnáct let stará kauza vytunelovaných CS Fondů znovu ožila před městským soudem vloni v červenci, kdy soudce Kamil Kydalka proces odstartoval. Ke slovu se dostali obžalovaní někdejší šéf Finančně analytického útvaru ministerstva financí Kudlík a jednatel firmy Crassus Petr Müller, kteří jakákoliv podíl na zločinu rezolutně popřeli.Kudlíkovi i Müllerovi hrozí za účast na zločinu podvodu až desetiletý trest vězení. Celková škoda, která vznikla, se podle žalobce vyšplhala na 1,23 miliardy korun. Kudlík podle obžaloby ze svého postu nezabránil vyvedení jedné a čtvrt miliardy na zahraniční konta. Müller podle obžaloby dále nezákonně obchodoval s akciemi CS Fondů spolu s dalšími odsouzenými muži.V odděleném procesu ve stejné kauze už v roce 2007 soudy vyměřily pravomocně čtyřem mužům tresty vězení od čtyř do osmi let.

Související

Kolik peněz prošustrovali naši politici? Budete se divit

Kolik peněz prošustrovali naši politici? Budete se divit

Praha - Předražené státní zakázky, tunelování firem, úplatky, miliardy, které „mizí“ ze státního rozpočtu. Pokud k tomu připočteme politiky, jejichž jedinou snahou je využít svých mandátů k vlastnímu obohacení se, jsme v realitě všedních dnů České republiky. O korupci se mluví dnes a denně, politické strany slibují tvrdé tažení, ovšem výsledek je zoufalý. Tresty za politickou korupci padají v Česku jen výjimečně, seznam „provalených“ kauz se přitom neustále prodlužuje.

Více souvisejících

kauzy soudy fondy

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy