Jan Palach? Čin sebezmrzačení nepatří do západní civilizace, soudí Josef Mašín

Praha - Oběť, jakou přinesl před 43 lety Jan Palach, nepatří podle odbojáře Josefa Mašína do západní civilizace. Oslavovat by se prý proto měli jiní hrdinové, uvedl Josef Mašín v rozhovoru pro sobotní vydání deníku MF Dnes.

Mašín vyjádřil podiv nad tím, jak silně si Češi připomínají Palachovu tragickou smrt. "Nepovažuji za zodpovědné a za dobrý příklad mládeži oslavovat čin sebezmrzačení, sebeupálení z jakýchkoli důvodů," uvedl Mašín.

Student Jan Palach se upálil na protest proti sovětské okupaci i začínající normalizaci v lednu roku 1969. Od jeho smrti právě uplynulo 43 let, česká veřejnost si ji připomíná a pražská radnice uvažuje dokonce o výstavbě pomníku.

Podle Mašínova názoru byl Palach labilní mladý muž, který trpěl depresí. Jeho čin nic smysluplného nepřinesl a ani pro odboj proti okupantům nebo domácím kolaborantům neměl žádný význam.

"Představme si vojenské jednotky nebo odbojové skupiny, které jdou do boje vyzbrojeny plechovkami s benzinem nebo s úkolem se při střetnutí s nepřítelem zmrzačit nebo spáchat sebevraždu. Myslím, že Hitler i Stalin by takové protivníky s radostí přivítali," řekl Mašín. A odkazuje na amerického generála Pattona, který zastával stanovisko, že položení života za svou vlast bez patřičné protiváhy – tedy dopadu na nepřítele – není účelem boje.

Zatímco Palachův čin považuje veřejnost za hrdinský, na odboj skupiny bratří Mašínových, kdy zemřelo několik lidí, se naopak dívá rozpolceně.

"Myslím, že pan Mašín příliš zdůrazňuje svůj vojenský pohled. Ale existuje řada situací, v nichž přímé násilí nic nezmůže a je třeba nejdříve změnit vědomí lidí. Někdy i tím, co udělal Jan Palach," řekl MF Dnes historik Jakub Jareš, který se Palachovu osudu dlouhodobě věnuje.

Navíc upozorňuje, že Palach podle dostupných informací depresemi netrpěl. "V květnu 1969 vznikl znalecký posudek pro potřeby policie, podle něhož nebyl depresivní ani labilní," říká Jareš.

Související

Česko si připomnělo 55. výročí hrdinského činu Jana Palacha. (16.1.2024) Prohlédněte si galerii

Česko si připomnělo Palachův hrdinský čin. Uplynulo od něj 55 let

Česko si v úterý připomnělo 55. výročí hrdinského činu studenta Jana Palacha, který se v lednu 1969 zapálil na Václavském náměstí v Praze, mimo jiné na protest proti tehdejší okupaci Československa. Památku zesnulého dnes uctili i vrcholní představitelé státu. 

Více souvisejících

Jan Palach Josef Mašín

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy