ROZHOVOR: Paroubek je král Kazisvět III, říká poslanec ODS Doktor

Praha - Největší překážkou snižování schodku České republiky, je předseda ČSSD Jiří Paroubek, řekl agentuře Mediafax poslanec Michal Doktor. Tvrdí, že šéf sociálních demokratů je schopný změnit názor o 180 stupňů a nedrží dohody.

Rep: Proč se nedaří dolní parlamentní komoře najít dohodu ohledně nutných úspor na snížení schodku státního rozpočtu?

M.D.: Protože dohoda musí existovat napříč politickým spektrem a postoj sociální demokracie je odvislý od toho, jak se ten který den vyspí předseda ČSSD. Včera ještě dohoda byla a on ji dnes zrušil.

Rep.: Předseda ČSSD Jiří Paroubek po čtvrtečním jednání s ostatními lídry stran a premiérem Janem Fischerem uvedl, že dohoda z Kramářovy vily podle něj byla jiná než ta dnešní. Má pravdu?

M.D.: Jeho dnešní chování je jen dokladem toho, jak je Paroubek nespolehlivý. Je schopný změnit názor o 180 stupňů a nedodržuje žádné dohody. Já odmítám hrát hru s králem Kazisvětem III., kterýžto naštěstí není z boží vůle král, a to jeho odvolávání se na konkrétní ustanovení jednoho zákona o podpoře v nezaměstnanosti vnímám jako snahu zborcení dohody, na kterou včera přistoupil.

Rep.: Předseda ČSSD se odvolává na to, že ostatní strany nedodržují dohodu nesnižovat podporu v nezaměstnanosti, což je pro něj klíčové. Je to jeho postoj, nebo to po něm požaduje poslanecký klub?

M.D.: Paroubek učinil ze členů klubu ČSSD terče na Matějské pouti. Členové klubu jsou díky jeho náladovosti den po dni terčem kritiky zevnitř sociální demokracie i od veřejnosti, takže tady je spíš klub obětí předsedy strany než naopak.

Rep.: Na čtvrtečním zasedání budou strany hledat pozměňovací návrh k úspornému balíčku, na kterém se shodnou všichni. Jak podle vás bude vypadat?

M.D.: Já vycházím z té včerejší dohody. To co se dohodlo v Kramářově vile, by mělo být směrodatné a není zde důležitý názor jednotlivce ale váha dohody, a tak by k tomu měl taky přistupovat Paroubek a jeho sociální demokracie.

Rep.: O co předsedovi ČSSD jde?

M.D.: Paroubek hraje ještě hru navíc. Sociální demokraté celkově hrají politickou projekci, a zatímco se tváří, že jim jde o voliče, jde jim o to, zachovat tu pupeční šňůru mezi státním rozpočtem, respektive jeho výdajovou stránkou, a svými voliči.

Rep.: Premiér Jan Fischer ve svém projevu řekl, že bude-li schodek větší než 164 miliard korun, odstoupí ze svého postu. Je to oprávněný požadavek?

M.D.: Podle mě je nešťastné říkat nějaká čísla. Pokud bude schodek 164,5 miliardy a on odstoupí kvůli půl miliardě, tak je to zvláštní, ale jeho postoj celkově chápu. Pokud ovšem odstoupí kvůli nějaké dané cifře, získá jeho krok zcela jinou symboliku a celé to ztrácí "racio" dělat deficit co nejnižší.

Rep.: Způsobilo by Fischerovo odstoupení další destabilizaci země?

M.D.: Samo o sobě by to nevadilo, ale v kombinaci: ekonomická krize a doznívající ústavní krize by odstoupení premiéra mohlo mít rozhodně nepříznivý dopad.

Rep.: Co je největším rizikem pro Českou republiku nyní?

M.D.: Největším rizikem je to, že by se zhoršil pohled na Českou republiku coby dlužníka. Každý další negativní impuls pro zahraniční investory a kupce dluhopisů České republiky by měl určitě své finanční náklady, například navýšení úroků dlužných částek. Navíc by to mohlo ovlivnit úroky i pro soukromé subjekty.

Rep.: Co je podle vás největší chybou Janotova úsporného balíčku?

M.D.: Mně na něm nejvíce vadí, že nemá žádnou filosofii. Je to pouze údržba a jakési látování děr a také mi vadí ta malá ambice šetřit více na výdajích a nevytahovat peníze na daních, to by mělo být naopak. Na druhou stranu naprosto souhlasím s prohlášením ministra financí o tom, že tato Poslanecká sněmovna již po mnoho let zpět rozdávala peníze v situacích, ve kterých to dělat neměla a v řádech, ve kterých to bylo neomluvitelné, mám na mysli například 70 miliard před volbami v roce 2006.

Související

Více souvisejících

Michal Doktor

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy