Kalousek o škrtech poučí Haška z ČSSD! Ostrý souboj u Moravce

Praha - V nedělní debatě Otázky Václava Moravce usednou ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). Hlavním tématem budou nejen škrty v rozpočtu do roku 2014, sazby DPH, ale také čerpání evropských fondů, spory ve vládě nebo hledání prezidenta.

Kvůli očekávanému nižšímu inkasu daňových příjmů a příjmu z pojistného na sociální zabezpečení chce vláda už letos zmrazit výdaje ve státním rozpočtu za 23,6 miliardy korun. Aby se kabinetu Petra Nečase (ODS) podařilo udržet rozpočty s plánovanými schodky i v následujících dvou letech, mají proti současnému výhledu přijít úspory ve výši 42,4 miliardy, respektive 84,4 miliardy korun.

DPH podle premiéra Nečase zůstane nejspíš ale i v příštím roce ve dvou sazbách, které proti letošku stoupnou o jeden procentní bod, tedy na 15 a 21 procent. Pozvání hosté projednají vliv škrtů ve státním rozpočtu také na rozpočty krajů a obcí. Dalším tématem je spor o povolování videoloterijních terminálů mezi veřejným ochráncem práv a ministrem financí. Přes telemost se k hostům připojí i ombudsman Pavel Varvařovský. Ministři kritický podnět ombudsmana k problematice hazardu poprvé projednávali na začátku února. Rezort financí tento týden přislíbil, že zahájí na základě konkrétních podnětů řízení podle loterijního zákona, které umožní zrušit jednou vydaná povolení v případě, kdy vyjde najevo, že povolit hazardní hru nebylo možné. Stačí přitom, aby se takové okolnosti objevily i dodatečně. Dalšími hosty na telemostu budou viceprezident Svazu průmyslu a obchodu Pavel Juříček a makroekonom ČMKOS Jaroslav Ungermann.

Ve druhé polovině debaty se Václav Moravec zaměří na otázky přetížeností českých soudů, nárůstu soudních sporů či platy soudců a korupci v justici. Debaty se zúčastní kromě ombudsmana i náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer a prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Michal Hašek ovm

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 1 hodinou

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy