Úspory ve školství? Dobeš má jedinou cestu - rezignovat!

Praha - Jakou částku bude muset ve svých letošních výdajích zavázat ministerstvo školství místo navrhované sumy 4,5 miliardy korun, není jasné ani po úterní schůzce lídrů koaličních stran. Agentuře Mediafax to potvrdil šéf školského rezortu Josef Dobeš (VV) i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Výstup je jednoduchý, nedohodli jsme se," prohlásil po konci hodinového jednání Dobeš. "Budeme se snažit ještě najít řešení," uvedl ministr školství s tím, že zavázat ve svém rezortu 4,5 miliardy korun je pro něj i pro Věci veřejné nepřijatelné. Na druhou stranu to není důvod, kvůli kterému by večer odmítl vyslovit Nečasově vládě důvěru. "To spolu nesouvisí," přitakala vicepremiérka Karolína Peake (VV), další ze šesti účastníků schůzky."Sdělili jsme si navzájem své argumenty, možnosti. Snažíme se nalézt nějakou dohodu, ale nemůže to být dohoda ve prospěch pouze jednoho a na úkor všech ostatních," uvedl Kalousek. "O tom, že bude školství viditelně kráceno nejméně a že to bude nejvyšší priorita, na tom jsme se schopni shodnout. Otázka je ale té míry," dodal ministr financí.Kalousek zdůraznil, že přes stávající neshodu bude vázání výdajů v letošním státním rozpočtu ve středu opět projednávat vláda. "Oddalovat to nemá cenu," zmínil. Debatu o vázání výdajů přitom Nečasův kabinet utnul, protože ministr školství dopředu avizoval, že pro návrh šéfa rezortu financí nezvedne ruku.Premiér Petr Nečas (ODS) už dříve uvedl, že rezortní ministr se může pro výši úspor na svém úřadě bránit jedinou cestou – svojí rezignací.Na úterní schůzce byl za TOP 09 ještě ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, ODS kromě předsedy vlády reprezentoval i ministr obrany a místopředseda strany Alexandr Vondra.Návrh ministerstva financí počítá s tím, že vláda v jednotlivých kapitolách rozpočtu zaváže celkem 23,6 miliardy korun. Právě pro rezort školství, který hospodaří s roční sumou 133,4 miliardy, čeká podle materiálu ze všech ministerstev přiškrcení největší.Rezort práce a sociálních věcí má zavázat 3,9 miliardy, tedy méně než školství, i když přerozděluje zhruba čtyřnásobnou částku. Do vázání výdajů se totiž podle plánu nezahrnují mandatorní výdaje, které hrají v rozpočtu Drábkova ministerstva prim.Více než miliardu korun má ve svých výdajích vázat kapitola státního dluhu (3,7 miliardy), ministerstva průmyslu a obchodu (2,7 miliardy), všeobecné pokladní správy (2,5 miliardy) a ministerstva obrany (1,4 miliardy).Podle základního principu obsaženého v návrhu mají rozpočtové kapitoly s výdaji do jedné miliardy korun zavázat 1,5 procenta z vymezené základny. U dalších, objemnějších kapitol je plošné vázání navržené v téměř čtyřprocentní výši.Selektivní vázání výdajů čeká například kapitoly ministerstva průmyslu a obchodu, dopravy a zemědělství.Daňové příjmy státu mají podle lednového odhadu ministerstva klesnout o 14,2 miliardy a příjmy z pojistného na sociální zabezpečení budou zřejmě nižší o 9,4 miliardy korun.Vláda začala poprvé projednávat návrh na vázání výdajů v letošním státním rozpočtu už 7. března. Premiér Nečas chce mít tento bod uzavřený do konce měsíce.

Související

Poslanecká sněmovna

Koalice bude ještě jednat o podpoře penze náročných profesí a bonusu za dítě

Koaliční strany budou ještě jednat o tom, zda ve Sněmovně podpoří zavedení dřívější penze pro náročné profese či pro záchranáře a bonus 500 korun k důchodu za vychované dítě. Dolní komora o návrzích rozhodne 30. července na svolané mimořádné schůzi. Novinářům to dnes řekla předsedkyně sněmovního sociálního výboru Jana Pastuchová (ANO). V koalici na návrzích shoda nebyla.
Jana Maláčová (ČSSD)

Vláda má v pondělí řešit zvýšení přídavků na děti. Koalice se přiblížila dohodě, tvrdí Maláčová

Návrh na zvýšení přídavků na děti by měla v pondělí projednávat vláda. Vládní koalice se přiblížila k dohodě na podobě úpravy dávky. ČTK to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Jak kompromis vypadá, nechtěla přiblížit. Vládní strany se dosud nemohly shodnout na tom, kolik dětí by mělo dávku dostávat. Dohoda naopak byla na zvýšení částek o 26 procent od ledna.

Více souvisejících

koalice Josef Dobeš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy