Dobeš: "Véčka", vraťme se zpět do komunální politiky

Praha - Praha - Jako nedoceněný se cítí Josef Dobeš, odcházející ministr školství. V pořadu Hyde park na České televizi se snažil obhájit svou politiku na ministerstvu. Na konci pořadu, kdy se téma stočilo k Věcem Veřejným, pak řekl, že si nepřeje, aby se „Véčka“ dostaly v příštích parlamentních volbách do sněmovny. Prezidentovo označení za nejlepšího ministra školství po roce 1989 ho těší, ale snaží se ho zlehčovat.

Svůj odchod „nejlepší ministr školství“ opět zdůvodňoval nesouhlasem s odklonem od programového prohlášení vlády a programu jeho domovské strany. Ten spočívá v úsporách ve školství, které je podle něj již teď podfinancované. Vláda navíc v programovém prohlášení určila vzdělávání jako prostředek konkurenceschopnosti na evropském trhu práce. Uspořit se na ministerstvu podle dosluhujícího ministra dá další optimalizací. Takto získané peníze by však na ministerstvu měly zůstat. Ministr odmítá spekulace, že by odcházel kvůli problémům s evropskými dotacemi. Ty jsou podle něj v pořádku.Ostatně optimalizace a omezení byrokracie jsou dle Dobeše hlavní pozitivní činy, které na školství provedl. Problém, proč to veřejnost nevidí je pak podle něj jeho neschopnost výsledky své práce prezentovat. V otázce školného znovu zopakoval svůj hlavní argument. Neví, proč by měli studium vysokoškoláků platit prodavačka nebo klempíř. To, že lidé s titulem budou posléze pravděpodobně brát vyšší plat a tak i dovádět více peněz na důchody a na daních, neřeší. Přitom vyšší příjmy státu zabezpečí oné prodavačce její důchod.Podle Josefa Dobeše bylo na MŠMT při jeho příchodu mnoho kostlivců ve skříni. Teď, v době Dobešova odchodu, je ve školství pouze jeden kostlivec, Bankovní institut. Jedná se o soukromou vysokou školu s velmi pochybnými praktikami. Akreditační komise odmítla škole prodloužit licenci, ale škola si najala právníka, který analýzu komise zpochybnil.Konec pořadu byl věnovaný budoucnosti nejmenší vládní strany. Věci veřejné prý nebyly na vstup do vysoké politiky připraveny. Dobeš by si přál, aby strana z vysoké politiky po parlamentních volbách odešla a vrátila se do komunální politiky. Tam prý svou práci dělaly „Véčka“ na výbornou.

Související

Ilustrační foto

Mělo by se na vysokých školách platit školné?

Komentář Lukáše Kovandy - Je dobře, že se opět začalo mluvit o zpoplatnění školství. Vysoké školy by určitě zpoplatněny být měly. Argumentem není jenom navýšení příjmů veřejné kasy a žádoucí zkvalitnění výuky.
Ondřej Andrys (vpravo)

Školné neřešíme, rodičům pomůžeme se špatně vedenou distanční výukou, říká inspektor Andrys

Česká školní inspekce nemůže vstupovat do sporu rodičů, kterým se nelíbí, že v době distanční výuky musejí nadále hradit soukromým vzdělávacím zařízením školné. Náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys tvrdí, že stát není oprávněn, aby vstupoval mezi privátní subjekt a zákonné zástupce žáka. „Pokud má ale rodič výhrady ke kvalitě distanční výuky, může se obrátit na Českou školní inspekci,“ říká pro EuroZprávy.cz Ondřej Andrys.

Více souvisejících

školné Josef Dobeš hydepark

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy