Petr Gandalovič chce být předsedou ODS

Ústí nad Labem - Bývalý ministr a poslanec za Ústecký kraj Petr Gandalovič se chce ucházet o post předsedy ODS. Potvrdil to ve čtvrtek po mimořádném zasedání oblastní rady ústecké organizace ODS, informuje páteční Ústecký deník.

Ústecká oblast bude požadovat, aby ODS na nadcházejícím kongresu volila předsedu, nebo aby byl volební kongres strany svolán mimořádně. "V případě, že bude svolán volební kongres ODS, budu kandidovat na post předsedy strany," potvrdil Deníku Gandalovič.

Rada ústecké oblastní organizace ODS vydala po zasedání prohlášení, v němž předsedovi ODS Mirku Topolánkovi doporučuje, aby na nadcházejícím kongresu požádal o potvrzení svého mandátu v tajném hlasování. "Po posledních neúspěších pana předsedy Topolánka si myslíme, že by měl být jeho mandát potvrzen tajnou volbou. Pokud to nedokáže, měl by odstoupit. Myslíme si, že stranu musí vést předseda s nejširší podporou mezi členy ODS v celé republice," uvedl předseda ústecké organizace ODS a zároveň senátor Pavel Sušický.

O post Mirka Topolánka by se podle spekulací případně mohli zajímat také Petr Bendl, Miroslava Němcová, Pavel Bém, Jan Zahradil nebo Evžen Tošenovský.

Gandalovič v pátečním vysílání Radiožuirnálu prohlásil, že by Topolánek měl na kongresu požádat o důvěru. "Mirek Topolánek, který vyjádřil touhu mít v následujícím období silnější mandát ODS, si musí tento mandát nějakým způsobem potvrdit. Období, které bude před námi, bude skutečně tak obtížné, že musíme mít předsedu, který má mandát takto potvrzený nejvyšším orgánem, což je kongres," řekl v rádiu.

"Pokud by mandát z nějakého důvodu potvrzen nebyl, já se mohu představit členské základně jako případná alternativa," dodal místopředseda občanských demokratů.

Související

Schwarzenberg vyslal Gandaloviče na pomoc krajanům do texaského Westu

Schwarzenberg vyslal Gandaloviče na pomoc krajanům do texaského Westu

Praha/Washington - Na místo tragédie v texaském Westu míří český velvyslanec v USA Petr Gandalovič, aby zjistil, jak může ČR po výbuchu továrny na hnojiva pomoci českým krajanům. Dnes ráno ho o to telefonicky požádal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, řekla ČTK mluvčí diplomacie Johana Grohová.

Více souvisejících

Petr Gandalovič ODS

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy