Klaus rozzlobeně: Je to dětinské, žalostné a deprimující

Ostrava - Informace o neschválení Zdeňka Koudelky do funkce ústavního soudce prezidenta Václava Klause zasáhla. Je přesvědčený, že senátorům jde o politický souboj a nikoliv o kvalitu Ústavního soudu.

"Informace je to žalostná a deprimující. Musím říci, že jsem tomu nevěřil, že by sociální demokracie v Senátu mohla zvolit tuhle taktiku, která je trošku dětinská. Jasně předvádějí, že jim jde o politický souboj a ne o kvalitu vybavení Ústavního soudu," řekl ve středu Klaus."Jestli to udělali v prvním případě nikoliv vůči svému členu sociálnímu demokratovi, tak se to možná dalo nějak interpretovat. Jestli to ale udělali teď vůči svému dlouholetému poslanci a špičkovému právníkovi sociální demokracie, tak je to jejich politická hra a je to smutné. Já nechci používat silná slova, ale hlavně je to zbytečné a nedůstojné," dodal prezident během návštěvy v Ostravě.Senátoři v tajném hlasování ve středu nepodpořili žádost prezidenta republiky Václava Klause o jmenování Zdeňka Koudelky soudcem Ústavního soudu.Koudelka získal v senátním hlasování pouze 29 kladných hlasů."Tady v Senátu je mezi právníky dokonce i napříč politickými stranami jasno, všichni máme stejný názor. Pan doktor Koudelka není vhodný kandidát na post ústavního soudce," řekl Jiří Dienstbier (ČSSD). Tento názor zvítězil. Proti byla například i senátorka Soňa Paukrtová (TOP 09 a Starostové).Svůj hlas Koudelkovi nedala ani Jiřina Rippelová (ČSSD). "Ústavní soud se mi jeví jako jedna z dosud nenapadnutelných institucí a já si přeji, aby takový i zůstal," řekla senátorka a pokračovala: "Kariéra poslance není ideálním startem pro kariéru v Ústavním soudu"."Docent Koudelka vychází příliš vstříc politikům. Je politikům příliš k dispozici," dodal Petr Pithart (KDU-ČSL). Reagoval na Koudelkovu spolupráci na změně poměrného volebního zákona, proti kterému však byl tehdejší prezident Václav Havel a také Ústavní soud. "Ústavní soudce by měl být rytíř bojující za ústavu. Kdo jiný než politici ji někdy opomíjejí," dodal.Proti tomu se Koudelka ohradil: "Průměrná životnost vládnutí je u nás jeden rok. Já to za dobré nepovažuji. A chci-li tedy změnit politický systém, a pokud nechci diktaturu a prezidentský stát, je nutné změnit volební systém do Poslanecké sněmovny, aby vznikl stabilní systém."Ve funkci měl Koudelka vystřídat Elišku Wagnerovou, které v březnu vypršelo její funkční období.Zdeněk Koudelka působí od roku 2006 jako státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství a jako náměstek ředitele Justiční akademie v Kroměříži. Vyučuje na Katedře ústavního práva a politologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Zdeněk Koudelka senát

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy