Nedotknutelnost politiků zůstává! Senátoři doživotní imunitu nezrušili

Praha - Na své čtvrteční schůzi senátoři neodhlasovali novelu Ústavy České republiky, podle které by již nebyla poslanecká imunita doživotní. Pro úpravu hlasovalo pouze 27 senátorů, 10 bylo proti a 11 senátorů se hlasování zdrželo.

"Současný rozsah imunity není v Evropě standardní, kritizují ho také občané," řekla v Senátu jedna z navrhovatelů novely Kateřina Klasnová. Připomněla také, že novela doplňuje další úpravu ústavy, která omezuje imunitu hlavy státu.Novelu podpořila i Alena Gajdůšková (ČSSD) a Soňa Paukrtová (TOP 09 a Starostové), podle té nemohou mít zákonodárci větší imunitu než prezident.Úpravu doporučil také ústavně-právní výbor. Na jeho jednání podle slov Miroslava Antla prý dokonce padaly názory, že imunita není potřeba vůbec.Přestože novelu dolní parlamentní komora v únoru hladce schválila 156 hlasy z přítomných 161 poslanců, Senátem překvapivě neprošla."Daleko čistší by bylo tu imunitu zrušit úplně. Samozřejmě by zůstala ta imunita klasická, aby se mohl poslanec dostavit k hlasování," vyslovil svůj názor Jaroslav Kubera (ODS). Novelu, stejně jako senátor Jiří Pospíšil (ODS), Kubera nepodpořil.Cílem novely totiž nebylo úplné zrušení poslanecké imunity, ale její omezení. V ústavě by se tak měnily pouhé dvě věty, jedna by se týkala poslanců a senátorů, druhá ústavních soudců."Poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Odepře-li komora souhlas, je trestní stíhání navždy vyloučeno," stanovuje základní zákon v článku 27. Nově by jeho druhá polovina zněla: "Odepře-li komora souhlas, je trestní stíhání po dobu trvání mandátu vyloučeno." Obdobná změna byla přichystaná pro článek 86, ve kterém Senát rozhoduje o stíhání ústavních soudců. I to mělo být nově možné po skončení jejich mandátu.Jinými slovy by i nadále existovala možnost rozhodnout o nevydání člena parlamentu, toto rozhodnutí by však platilo pouze po dobu trvání jeho mandátu.

Související

Předávání státních vyznamenání (28. říjen 2019)

Senát na státní vyznamenání nominoval 32 osobností

Senát na státní vyznamenání nominoval 32 osobností. Navrhl dnes ocenit předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, neurochirurga Vladimíra Beneše nebo mikrobioložku Soňu Pekovou kvůli jejímu podílu na boji s koronavirovou epidemií. O ocenění rozhodne prezident Miloš Zeman.
Narozená miminka

Senát možná umožní uzákonění České komory porodních asistentek

Domácí porody by mohly do budoucna provádět porodní asistentky s nejméně tříletou praxí a kvalifikační zkouškou. Musely by být také zapsány v seznamu České komory porodních asistentek, které chce dát zákonný rámec skupina senátorů v čele s předsedou zdravotnického výboru Lumírem Kantorem (za KDU-ČSL). Proti návrhu, který dnes horní komora v prvním kole podpořila, má výhrady Unie porodních asistentek.

Více souvisejících

senát imunita

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy