Senátoři si sypali popel na hlavu: Byli jsme lehkomyslní

Praha - Horní parlamentní komora poslala ve čtvrtek do dalšího kola projednávání senátní návrh na omezení imunity zákonodárců. Normu předložili senátoři Soňa Paukrtová (nez.) a Miroslav Antl (za ČSSD), zákon je téměř totožný s původní poslaneckou předlohou, ta Senátem neprošla kvůli nízké účasti senátorů.

Senátor Petr Pithart (KDU-ČSL) tvrdí, že nový návrh vznikl kvůli tomu, že při minulém jednání Senátu o poslanecké imunitě nebyla přítomná většina senátorů, kteří by pro předlohu "byli bývali hlasovali"."Ten návrh neprošel nikoli proto, že by jej v Senátu nepodporovala dostatečná, tedy ústavní většina senátorek a senátorů, nýbrž proto, že mnozí z nás – a musím říci, že lehkomyslně – přepokládali, že návrh má tak výraznou podporu, že nevyžaduje jejich přítomnost. Sypali si potom popel na hlavu a vysvětlovali, jaké všechny důležité a prospěšné záležitosti si vyžadovaly jejich přítomnost jinde. Jen proto a ze žádného jiného důvodu vznikl tento návrh ústavního zákona, abychom tuto lehkomyslnost napravili," řekl senátor."Podáváme návrh, o kterém jsme přesvědčeni, že má největší naději být se sněmovně schválen," dodal Pithart.Stejný názor má i senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD). "Říkala jsem už několikrát z tohoto místa, že poslaneckou imunitu nepotřebujeme," řekla. O razantnějším návrhu senátora Jaroslava Kubery (ODS), který požaduje ještě větší omezení imunity, však smýšlí skepticky. "Myslím si, že bychom se v tuto chvíli měli řídit heslem lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše. Protože je tento návrh identický s tím, co už jednou prošlo Poslaneckou sněmovnou, dá se tedy předpokládat, že projde i podruhé. Jinak se může stát, že jakýkoliv návrh na poslaneckou imunitu padne pod stůl," řekla."Imunita by neměla být vnímána jako priorita jednotlivce, ale jako ochrana instituce parlamentu. To, že se někdo bojí vyřizování účtů po skončení mandátu, je jasné chápání imunity jako privilegia," uvedl Jiří Dienstbier (ČSSD).

Související

Předávání státních vyznamenání (28. říjen 2019)

Senát na státní vyznamenání nominoval 32 osobností

Senát na státní vyznamenání nominoval 32 osobností. Navrhl dnes ocenit předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, neurochirurga Vladimíra Beneše nebo mikrobioložku Soňu Pekovou kvůli jejímu podílu na boji s koronavirovou epidemií. O ocenění rozhodne prezident Miloš Zeman.
Narozená miminka

Senát možná umožní uzákonění České komory porodních asistentek

Domácí porody by mohly do budoucna provádět porodní asistentky s nejméně tříletou praxí a kvalifikační zkouškou. Musely by být také zapsány v seznamu České komory porodních asistentek, které chce dát zákonný rámec skupina senátorů v čele s předsedou zdravotnického výboru Lumírem Kantorem (za KDU-ČSL). Proti návrhu, který dnes horní komora v prvním kole podpořila, má výhrady Unie porodních asistentek.

Více souvisejících

senát imunita

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy